PODIJELI

Piše: Mladen Bošnjak

Na dobitku je jedino Mehmed Baždarević. On će u biografiju, ili SiVi (CV) kako se to kaže, upisati podatak da je bio selektor jedne reprezentacije u trajanju od skoro dva kvalifikacijska ciklusa. Dva neuspješna, proćerdana, izgubljena i neozbiljna ciklusa, ali ipak, bio je na čelu stručnog štaba izabrane vrste koja je puno obećavala. Doduše, u ta obećanja nije vjerovao niti sam Baždarević, no šturi podatak da je bio coach Džeki, Pjaniću, Ibiševiću, Kolašincu, Begoviću i društvu značajno mu dižu rejting.

Svi ostali su na gubitku. Savez je skoro obezglavljen, u Mehmedovom mandatu ostao je bez dvadesetak milijuna eura, bez koeficijenta, bez dobrog plasmana na FIFA-inoj ljestvici. Navijači su  izgubili vjeru, ponos, euforiju, merak. Igrači, svaki pojedinačno, izgubio je na cijeni, na ugledu. Izgubile su turističke agencije, prodavači suvenira, dresova, navijačkih rekvizita… Izgubili smo svi.

Ali ne vrijedi naricati nad tim neumoljivim činjenicama. Mi ćemo gubiti i ubuduće, jer ne znamo reagirati na vrijeme, ne znamo prekinuti agoniju. Mi kukavički podgrijavamo lažnu nadu, dajemo licemjernu i lažnu podršku svima i svakome, upravo u trenutku kad bi trebali iskazati nepovjerenje. Mehmed Baždarević obećao je, čvrsto obećao, da će nas odvesti u Francusku. Taj san je propao već odavno, a on je i sada selektor i ponavlja neprobavljivu mantru „život teče dalje“ i „sutra je novi dan“. Nakon profanog fijaska u tekućim kvalifikacijama naš izbornik kao da kuje planove za daleku budućnost, on se ne obazire na sveopći očaj nogometne javnosti, on jedini kao da ne vidi sunovrat bosanskohercegovačkog nogometa.

Šuti i struka. Tek tu i tamo poneka primjedba u stilu „treba sve analizirati“ i „treba pažljivo sagledati sve segmente“. Samo od sebe se nameće pitanje šta je to što treba analizirati? Stručni štab? Momčad? Savez, možda?

Nema se tu šta analizirati! Uvjerili smo se da je stručni štab nedorastao i nekompetentan, da su igrači nezainteresirani  i indolentni, da bojkotiraju Baždarevića, doduše u nešto blažoj formi nego što su to radili Sušiću. Svi mi znamo da je u Savezu panika, novaca je sve manje, a nezajažljivih ralja sve više.

Tako će biti i poslije promjena. Na mjesto selektora neće aplicirati nitko ozbiljan, opet ćemo dobiti nekoga ko neće biti autoritet reprezentativnim zvijezdama, nekoga ko će blijedu fotografiju uljepšavati podatkom da je bio selektor Bosne i Hercegovine. U Nogometnom savezu, u tim komisijama, će i dalje sjediti poslušni mediokriteti, provincijske ulizice i čaršijski talog. Napretka biti neće.

Jedino što se može dobrog napraviti jest ulaganje par milijuna eura u Bilino polje, srediti sjever i jug, natkriti, i na taj način ostvariti zamisao o 15-ak tisuća komfornih mjesta. Da barem gledatelji pošteno sjednu. I mirno navijaju. Bez živciranja. Jer mi vadimo one way ticket za europsko dno, a dolazi vrijeme Islanda, Albanije, Walles-a, Finske…

Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje redakcije portala Sportske.ba, već isključivo autora.

PODIJELI