PODIJELI


Mladen BOŠNJAK

Ako najveći nogometni autoritet u Bosni i Hercegovini, a Ivica Osim to svakako jest, kaže da Baždarević treba ostati na selektorskoj poziciji jer su za kvalifikacijski neuspjeh ponajprije krivi igrači, odnosno nedostatak igračke kvalitete potrebne za odlazak na Svjetsko prvenstvo, onda tu ima nešto. Treba se debelo zamisliti.

Osimova kvalifikacija naših reprezentativaca je apsolutno validna, tu se možemo složiti, ali ostanak Mehmeda Baždarevića na mjestu izbornika nakon dva neuspjela ciklusa besmislena je konstrukcija koja do kraja banalizira izborničku funkciju. Znači, u narednim kvalifikacijama imat ćemo iste ili slične igrače, nedostojne najvećih smotri, i bit će posve očekivano, i posve normalno da se ne plasiramo.

Ako je vjerovati medijima, ipak se očekuje Baždarevićeva abdikacija, a za funkciju šefa struke u nogometnoj reprezentaciji „češlja“ se pola Mostara. Opet, ako je vjerovati napisima. Kodro i Hadžiabdić navodno su veoma ozbiljni kandidati, Bajevićevo ime se nešto opreznije spominje, Vahid Halilhodžić želja je mnogih. Također, nije malo onih koji zagovaraju Sliškovića.

Ako Ivica Osim ustrajava na Baždareviću, znači da Amar nije ozbiljan kandidat. Hadžibegić se dugo već „navija“ oko kancelarija Saveza, ali izgleda da nema neku silnu podršku.
Sve u svemu, mislim da bi ozbiljno trebalo porazgovarati s Vahidom Halilhodžićem, trenutno najboljim i najuspješnijim bosanskohercegovačkim trenerom, vidjeti jeli on u stanju ostaviti veoma lukrativne poslove i ponude i prihvatiti se sirotinje kakva je reprezentacija BiH. Ako nije – nije, trebamo se okrenuti onome što je na raspolaganju.
Kad je Meho Kodro prvi put, naivno dakako, uletio u škare kriminogene bulumente koja je vladala Nogometnim savezom, poručio sam mu da prilikom ulaska u prostorije saveza – skine sat! Sad mu poručujem da se ne pojavljuje ni blizu Ferhadije, da ne ostavlja posao u Švicarskoj, da ne licitira hoću – neću… Izgorit će ko šibica. Naravno, dok ovo konstatiram imam u vidu da je dječački naivno uletio i na klupu Sarajeva s koje je naprasno katapultiran.

Od Bajevića kao selektora mislim da nema ništa. Preozbiljan je to čovjek, gospodin i džentlmen da bi se natezao s umišljenim mediokritetima koji, nažalost, nose dres s državnim grbom.

Džemal Hadžiabdić bi mogao biti izbornik Bosne i Hercegovine. Zašto ne?! Skroman je, radišan, verziran i kvalificiran. Jeli to u našim uvjetima dovoljno za tu funkciju, teško je reći. Nebi bilo loše pokušati s njim.

Sliškoviću posve dobro ide sa Zrinjskim pa bi bila grehota pomjerati ga…
Čitatelje će možda iznenaditi, ali kad bi moj glas bio presudan (košto nije) ja bih ga dao Borčetu Sredojeviću, stručnjaku i čovjeku koji je cijelo vrijeme radio i šutio. Nije gunđao, nije podbacivao klipove, nije pljuvao po kolegama, nije se namećao niti razmećao… Ne bih mu dao izabranu vrstu da se uči na njoj jer sam mišljenja da je on zanat već izučio, da mu je reprezentacija bliska, ima s njom iskustva… Ja bih mu dao šansu. Cijeneći pritom stav najvećeg nogometnog autoriteta u nas koji misli da Baždarević treba ostati.

Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje redakcije portala Sportske.ba, već isključivo autora.

PODIJELI