PODIJELI

PIŠE: Mladen BOŠNJAK

Tako se nekako zvao davni narodnjački hit čiji se naslov idealno uklapa u sve češća lamentiranja nogometne javnosti, u zadnje vrijeme i struke, nad sudbinom igre koju uništavaju suci. Da, sigurno je, nije greška, već – namjera!

Nisu naši nogometni suci baš toliki bejmeni, nisu ni prototip neznalica, ni stopostotni idioti. Oni, istina, griješe u suđenju, ali greška se vidi s tribina, ona se brzo zaboravlja i lako oprašta. Problem je u karakterima, sitnim i mizernim, ljigavim i rigidnim sudačkim karakterima koji ne generiraju nužno greške, ali namjere…, namjere jesu!

Sudačke namjere, kao produkt užasne korupcije koja vlada našim društvom, pa tako i nogometom, prouzročile su konstantno opadanje interesa za ovaj sport. Ovo što Savez radi sa suspenzijama i kaznama zbog izjava nekolicine trenera nije ništa drugo doli stvaranje zaštitne ljušture oko vlastitih pozicija koje, s vremena na vrijeme, znaju biti itekako lukrativne.

Savez nije u stanju sankcionirati neonacistička divljanja po stadionima jer se usaljeni mediokriteti koji u njemu sjede doslovno boje tih huligana, Savez nije u stanju propisati minimalne uvjete za odigravanje regularnog prvenstva, nije u stanju ukloniti fašističke poruke sa zahrđalih stadionskih ograda, ali NSBiH ima sve mehanizme za iživljavanje na nogometnim veličinama kao u slučaju Blaža Sliškovića. Koji je, nota bene, samo izrekao ono što svi, ali baš svi, odavno znamo.

Savez nije u stanju ukloniti suca s liste nakon katastrofalnog suđenja, nakon lakrdije, nakon sračunate krađe. Zašto? Pa, valjda, zato što ti smutljivci s pištaljkom (i figom) u džepu ponešto od prljavog ćara podijele s nadređenima, pa ih nije baš zgodno udaljavati od nogometa. Propjevat će!

Mladen Žižović, miran i tih, do jučer gospodin u kopačkama, prefinjen igrač, reče onomad: „Ovo što se događa ne treba bosanskohercegovačkom fudbalu“! Kao da ne zna da je to jedino što treba našem nogometu. Kad se ostane bez gledatelja, bez sponzora, bez izgleda da se probijemo do repa Europe, onda ti ostaju ovakvi suci, ovakvi igrači, ovakav Savez, prazne tribine, prazne kase, i Sava kao krajnji domet prema uljuđenom svijetu.

Sve to skupa nije nikakva greška! To je čista namjera onih koji godinama baleče bh. nogomet.

PODIJELI