PODIJELI
FOTO: Kurir.rs

Piše: Mladen Bošnjak

Na šta je spao derbi, na šta je spao nogomet, kako je samo protjeran navijač, kako je zatrt sportski užitak, kako je ubijen gušt. U nevjerici se pitamo je li moguće da su tribine nogometnog stadiona – u najsvježijem slučaju stadion Partizana u Beogradu – dočekale da se na njima raskusuravaju međunarodne narkomanske bande. Jesu li ošišani idioti paradigma upravljanja balkanskim klubovima, jesu li njihovi raskrvavljeni nosevi važnija žrtva od one društvene. Od gubitka nogometne igre, gubitka derbija, driblinga, gega, vica…

Pitanje svih pitanja srbijanskog nogometa ovog trenutka jest to tko će biti šef Partizanovih navijača, koja će frakcija preuzeti vojsku (upravo vojsku) s juga, tko će kontrolirati puteve droge, tko će nadzirati reketarenje poduzetnika, tko će nesretne Kurde, Sirijce, Afganistance i ostale nevoljnike švercati preko granica…

U rješavanje tog problema uplela se, eto, i grupa kretena iz Splita. Jedan od njih, umjesto kožne bubamare u glavu, zaradio je nož u leđa i sad se bore za njegov besmisleni život. Splićani su predstavljeni kao stručnjaci za preuzimanje narkomanskih tura, došli su kao pojačanje jednoj od crno-bijelih frakcija. Iz Splita došli u Beograd dijeliti pravdu! U kriminalni osinjak!? Došli su pomoći zabiti zadnji čavao u lijes nekadašnjeg nogometnog hrama.

Zato sam potiho sretan što su naši stadioni takvi kakvi jesu, zato što je posjeta na njima mizerna, što se drogeraški okršaji događaju na periferijama, u mračnim predgrađima, i zapuštenim tvornicama. No, zaledi mi se oko srca kad pomislim da bi uvozni huligani došli u pomoć našim narko bosovima i kad bi, nedaj bože, to pobratimstvo i solidarnost demonstrirali na tribinama.

Na šta je, majko moja, došao nogomet? Ovaj vapaj odašilje jedan davni navijač koji je derao glasnice od Skoplja, Niša, Kruševca, Beograda, Novog Sada, Vinkovaca, Splita, Rijeke, Ljubljane… Jedan davnašnji navijač čiji su najveći komfori bili betonske tribine, nečisti vlakovi, bučne stanice, mlako pivo, i ljubav. Ljubav prema nogometu i jednom klubu koji je uzvraćao „čašama meda i žući“.
Sve su to protjerali narkomani. Daleko im kuća!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba