PODIJELI

Piše: Mladen Bošnjak

Da bi se postigao potpuni profesionalizam u sportu treba ispuniti nekoliko značajnih preduvjeta i udovoljiti silnim zakonitostima nemilosrdnog, jasnog i egzaktnog profesionalizma. Velike zemlje, velike i jake ekonomije, veliki sportski klubovi kubure s održavanjem čistog profesionalizma u sportu. Tamo gdje se profesionalizam barem primaknuo ispunjenju rečenih preduvjeta i zadovoljenju određenih zakonitostima, sport prelazi u biznis koji podrazumijeva surovost kao osnovni oblik ophođenja.

Zato silno čudi diletantska najava iz Nogometnog saveza da će od naredne sezone nogometna Premijer liga biti stopostotno profesionalizirana. Naime, iz kuće nogometa naglašavaju kako NS inicira profesionalizaciju eda bi svoje akte uskladio s onim FIFA-inim, pritom naivno naglašavajući da nogometaši elitnog ranga MORAJU biti profesionalci. Kao da akti donose profesionalizam, kao da je uredba iz kancelarije saveza jedina koja je nedostajala u mozaiku potpunog profesionalizma.

Uvoditi prisilnu profesionalizaciju prije totalne reamaterizacije, prije „polaska od nule“ – pogrešan je smjer bosanskohercegovačkog nogometa. Naša država, naša ekonomija, naša infrastruktura i naši nogometaši, idealno su polazište za jedno teško amatersko natjecanje u kojemu će se pobjeda u gostima proslavljati usputnom večerom i pjesmom u autobusu. Naša Premijer liga zrela je za natjecanja u dvjema skupinama, sjever i jug, s konačnim doigravanjem za prvaka. Taj prvak bi od države dobio sto tisuća maraka – dakle puni budžet za narednu sezonu.

Dakako, s poboljšanjem situacije, iz godine u godinu, standardi bi se pojačavali. Za desetak godina igrala bi se jedinstvena liga, za dvadesetak – profesionalno!

Ovo ad hoc profesionaliziranje je činjenje medvjeđe usluge i klubovima i državi. Igračima ne toliko, ali sve će se svesti na tzv. pranje para, na promociju sumnjivih biznismena i lokalnih političara. Poneki će igrač dobaciti do susjedstva, do Hrvatske ili Srbije, jer će u uvjetima profesionalnih odnosa u klubovima teško biti održavati omladinske pogone koji su bezuvjetna žrtva svih promašaja u nogometu. A ova najava iz NS svakako je promašaj. I to krupan!

Ni jednu zakonitost sportskog profesionalizma, ni jedan preduvjet (gospodarstvo, stadioni, trening kampovi, stručnjaci, broj stanovnika, itd.) naša država ne zadovoljava, ne ispunjava, niti će se to dogoditi u skoroj budućnosti. Cijela bivša Jugoslavija ima dva čisto profesionalna kluba, zagrebački Dinamo i Maribor, sve ostalo je na „infuziji“ politike ili kriminogenih struktura. Svim regionalnim ligama caruju dugovi, stečajevi, raspadi…

A naš se Savez počeo „tarzanat“. U vakat!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba

PODIJELI