PODIJELI

Sad će godišnjica kako je raspisan konkurs za prijem trenera u NSBiH, a zbog “praznine” nastale zbog odlaska Denijala Pirića i Murata Jahe u penziju.

I dok Pirić uveliko živi penzionerskim životom, Jaha je, navodno, još “na ugovoru”. Uskoči s vremena na vrijeme za neke akcije. Ruku na srce Pirić je uradio veliki posao u NSBiH. Sakib Malkočević, najuspješniji bh selektor, koji je dva puta odveo kadete na Evropsko prvenstvo, Pirića smatra najzaslužnijim za te i druge uspjehe mlađih selekcija.

Na konkurse, koji su se raspisivali, pa obarani, prijavilo se dvadesetak trenera i sportskih radnika, iz BiH i naših “dijasporaca” koji su bili spremni raditi u NSBiH.

Vlatko Glavaš, Dino Đurbuzović, Senad Merdanović, Dalibor Šilić, Emir Karahmet, Omer Boškailo, samo su neki od jakih igrača koji su poslali svoje aplikacije. I niti jedan nije prošao. Istina, nije im išlo na ruku što su se u ponovljenim konkursima pojedini kriteriji podešavali prema kandidatima koji “moraju” proći, bez obzira na cijenu.

Tako je odnedavno, a da to mnogi aplikanti niti ne znaju, Darko Ljubojević, novi uposlenik NSBiH! Ljubojevića bije glas da je najodaniji saradnik Elvedina Begića, predsjednika NSBiH.

Glavaš, koji je bio igrač i trener reprezentacije, jedan je od “izrađenih”.

– Nemam više snage da se borim s nepravdom i mešetarima, koji su zauzeli pozicije. Vidjeli ste cirkus od konkursa. Očito se igralo na kartu razvlačenja, kako bi daleko od očiju javnosti posao dobio onaj kojem je to i prije konkursa obećano. S ovakvim načinom rada nema budućnosti”- poručio je Glavaš i otišao za Dizeldorf.

Slično Glavašu razmišljaju ostali. Zbog cirkusa na bh terenima javnost sve više diže glas, upiru prstom u moćnike i mešetare. Klubovi se gase, istupaju iz takmičenja, a kazne i tiranija se pojačavaju.

S.R.

PODIJELI