PODIJELI

Popularnost ženskog fudbala u BiH je iz sezone u sezonu sve veća. Djevojke se sve više odlučuju da svoje sportske korake naprave upravo na zelenim terenima.

Jedna od djevojaka kojoj je fudbal velika ljubav je i 19-godišnja Travničanka, Esmeralda Osmanović. Pomenuta fudbalerka igra za ŽNK “Rosa Brandis”, koji se takmiči u Prvoj ligi FBiH. Esmeralda je vezni igrač, a ni napad joj nije strani pojam.

Iza sebe ima i nastupe u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, a jedan od ciljeva joj je da u budućnosti zaigra i u nekom evropskom klubu.

“Još kao mala igrala sam fudbal sa braćom i dječacima na ulici i oduvijek me je privlačio fudbal jer se radi o timskoj igri. Na početku je bilo začuđujuće kako žensko može igrati muški sport, kasnije kada su djevojke počele postizati pozitivne rezultate, postaje normalno”, govori na početku razgovora za Sportske.ba ova mlada Travničanka, koja se dotakla i svog kluba.

“Klub “Rosa Brandis” je počeo sa radom 2013. godine u Travniku, te broji oko 30-tak djevojaka različitih uzrasta.
Najveći rezultat je svakako plasman u Prvu ligu FBiH. Ove godine smo otvorile sezonu sa dvije pobjede i jednim porazom.”

Za Esmeraldu mnogi kažu da je fudbalerka koja bi mogla obilježiti budućnost ženskog fudbala u BiH. Imala je ponudu i klubova iz PLBiH, ali školske obaveze su je spriječile u realizaciji transfera.

“Imala sam ponuda iz PLBiH, ali školske obaveze su se ispriječile. Skocnettrisana sma na igre u svom trneutnom klubu, ali ne krijem želju da mi je cilj jednog dana zaigrati u nekom evropskom klubu”, riječi su Travničanke za koju većina ne štedi komplimente. Smatraju je i jednom od najljepših fudbalerki u Bosni i Hercegovini.

Esmeralda Osmanović je pored fudbala i aktivna kao volonter u raznim manifestacijama i organizacijama sportskog tipa. Njena ljubav prema sportu je nevjerovatna.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI