PODIJELI

I dok članovi Izvršnog odbora NSBiH, koji su inače, manje više, dobro potkovani, te “amabsadori” u Komitetu za posredovanje dobijaju pristojnu gažu, selektori mlađih selekcija rade za crkavicu. Za mizeriju.

Vjerovali il ne Sakib Malkočević, Toni Karačić i Zoran Erbez rade za plaću od po 800 KM. I oni su dežurni krivci kada izostane rezultat, odnosno ako neka od selekcija ne prođe grupu. Pa, i ekonomi ili oružari u klubovima bolje su plaćeni od bh. selektora. Da stvar bude apsurdnija ili tragikomičnija, svaki član nogometne vlade NSBiH bolje je plaćen od selektora, jer oni polažu pravo na premije za plasman A tima, kao što je bilo za SP u Brazilu ili osvajanje “Kirin kupa” u Japanu.

Oni koji se pobune, koji previše pitaju i kojima putovanje sa reprezentacijom nije primarni cilj, a švedski stol nekog svjetskog hotela, nije san, bivaju zamijenjeni. Po svaku cijenu. I zato nikoga nije briga za selektore i njihove plaće.

Sakib Malkočević je imao tu sreću da jedini od svih selekcija igra s kadetima na Evropskom prvenstvu, ali na povišicu nije mogao računati. Čak i ako se već sada može nagovijestiti da će nekoliko njegovih kadeta za četiri pet godina činiti okosnicu A tima.

Proteklih predprazničnih dana čitali smo javno etiketiranje optuživanje između nekadašnjih prijatelja u NSBiH koliko je ko više naplaćivao. Svi su dobijali “gaže” zato što jednom mjesečno dođu na sjednicu. Uživali su i druge privilegije. Sve su im to omogućili reprezentativci. A te reprezentativce je neko otkrio, forsirao, promovirao u igrače A klase.

Selektori mlađih kategorija, kao i klupski treneri su u najtežem položaju. Kad god bi se pobunili začas bi odletili. I sadašnjim selektorima u NSBiH, Zoranu Erbezu, Sakibu Malkočeviću, Toniju Karačiču, Darku Nestoroviću, te “šefovima” ženske i malonogometne reprezentavije istekli su ugovori. Svi su oni sada na čekanju. I poslužit će za namirivanje za vjernost tokom izborne kampanje. Kako se bira po nacionalno ključu svi će dobiti ponešto. S ovakvom politikom jedno je siguro: najmanje će profitirati bh. nogomet.

(M.P./Sportske.ba)

PODIJELI