PODIJELI

Nakon što je prošle srijede Zdravko Mamić nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, danas je i zvanično Županijski sud podnio nalog policiji da se za njim raspiše međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog ,prenosi Index.hr.

S obzirom da je Mamić u BiH, jedino što za njega znače ove tjeralice su put ka najbližoj policijskoj postaji gdje će se samo izjasniti o tome pristaje li na izručenje Hrvatskoj.

Dan prije presude pobjegao u Međugorje

Podsjetimo, Mamić je osuđen na šest i pol godina zatvora nepravomoćno zbog krađe novca iz Dinama, a dan ranije pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu. Da je bio dostupan hrvatskoj policiji istog trena bio bi strpan u istražni zatvor.

Vrlo brzo nakon presude ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je izjavio kako je zakon jasan te predviđa da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj. No, rekao je, Mamić može kaznu odslužiti u BiH. Podsjetio je kako Hrvatskoj stoji na raspolaganju mogućnost da od BiH zatraži prihvaćanje i provedbu svoje sudske presude, kako se to već zbivalo u prošlosti, primjerice u slučaju Branimira Glavaša.

U takvim situacijama nadležan je Sud BiH koji formalno razmatra presudu izrečenu u drugoj državi i izdaje nalog za njenu provedbu.

Bosanskohercegovački sud do sada je u pravilu potvrđivao takve presude bez preinaka iako mu teoretski na raspolaganju stoji i mogućnost smanjenja izrečene kazne.

Može li ipak biti izručen?

No, postoje tumačenja kako to ipak nije posve tačno te da bi nepravomoćno osuđeni Zdravko Mamić mogao biti izručen Hrvatskoj.

Naime, više pravnih stručnjaka u razgovoru za Novi list kazalo je kako zapravo zapreka za izručenje osuđenog Zdravka Mamića – nema. Prema njihovom tumačenju, tu je najvažniji Ugovor Republike Hrvatske i BiH o izručenju iz 2012. godine koji u tačkama 7. i 8. regulira izručenje vlastitih državljana, dakle hrvatskih u Hrvatsku, odnosno bosanskohercegovačkih u susjednu državu.

A što na to kaže Ministarstvo pravosuđa?

“Molba za izručenje postavlja se na zahtjev pravosudnog tijela. U ovom trenutku Ministarstvo pravosuđa nije zaprimilo takav zahtjev.

Ako će nadležno pravosudno tijelo zahtijevati postupanje ovog Ministarstva, Ministarstvo pravosuđa će sukladno nadležnosti i zakonodavnom okviru, tako i postupiti.

Međutim, glede pravnog okvira postupka izručenja s Bosnom i Hercegovinom, sukladno članku 1. navedenog Ugovora države ugovornice obvezale su se da će sukladno odredbama tog Ugovora, na zamolbu, jedna drugoj izručivati osobe, koje se u državi koja traži izručenje progone zbog kaznenog djela ili se traže radi izvršenja kazne zatvora ili druge mjere koja uključuje oduzimanje slobode sukladno pravu država ugovornica.

Sam postupak izručenja se provodi radi utvrđenja ispunjenosti pretpostavki za izručenje propisanih zakonima i međunarodnim ugovorima, a nakon toga se odlučuje o dopuštenosti izručenja. Pitanje ispunjenja zakonskih pretpostavki za izručenje utvrđuje pravosudno tijelo, a tek ukoliko su ispunjene pretpostavke za izručenje, ministar pravosuđa odlučuje o dopuštenosti izručenja.

Budući da u ovom trenutku postupak izručenja nije u tijeku, Ministarstvo pravosuđa ne može odgovoriti na pitanja pogotovo uzevši u obzir da je riječ o nepravomoćno okončanom postupku. Međutim ukoliko bi do takvog postupka došlo, Ministarstvo pravosuđa očekuje provođenje postupka izručenja propisanog zakonom i međunarodnim ugovorima”, stoji u odgovoru Ministarstva.

PODIJELI