PODIJELI

Donedavni trener Rijeke Matjaž Kek i službeno je imenovan za novog selektora slovenske reprezentacije.

“To je čast i zadovoljstvo kada ti povjere mjesto selektora reprezentacije tvoje države. Radi se o nacionalnom ponosu, ali i izazovu i strašnom motivu,” kazao je Kek, pojašnjavajući svoju poziciju i prihvaćanje novog posla, nakon niza neuspjeha reprezentacije koja je u Ligi nacija pala u zadnji četvrti rang.

“Za reprezentaciju moraju igrati oni koji su u određenom trenutku najbolji po ocjeni selektora i spremni dati sve od sebe”, prokomentarisao je Kek situaciju s nekoliko igrača koji su već najavili da iz raznih razloga za nju neće nastupati.

Keku će to biti drugi mandat na slovenskoj klupi nakon što je vodio reprezentaciju od 2007. do 2011. godine. U prvom mandatu je u 49 utakmica ostvario po 20 pobjeda i poraza, te devet neriješenih ishoda.

Pod njegovim vodstvom Slovenija je stigla do najvišeg mjesta na tablici Međunarodne nogometne federacije (FIFA), 15. mjesta u jesen 2010. godine, a Kek je uz Srečka Kataneca jedini selektor koji je Sloveniju vodio na neko veliko takmičenje. Pod Kekom Slovenija je nastupila 2010. na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi gdje je osvojila treće mjesto u grupi iza SAD i Engleske, a ispred Alžira, podsjeća Hina.

Kek će za kormilom slovenske reprezentacije naslijediti Tomaža Kavčića (64) koji je u oktobru dobio otkaz zbog serije loših rezultata. Slovenska reprezentacija je pod Kavčićevim vodstvom odigrala sedam utakmica ostvarivši samo jednu pobjedu, jedan remi i pet poraza.

PODIJELI