PODIJELI

Prema dokumentima Football Leaksa koje je danas objavio Mediaport kumulativni prihod Lea Messija na godišnjem nivou u Barceloni iznosi više od 100 miliona eura bruto.

Messijeva plata se sa 12 miliona iz 2012. godine uduplavala, od 22 miliona eura 2014. godine pa do trenutnih 40 nakon produženja ugovora u novembru prošle godine.

Posljednja verzija ugovora dostupna iz juna 2017. godine koji je ozvaničen pet mjeseci kasnije pokazuje da je otac Jorge svom sinu uspio dogovoriti zaradu od nevjerovatnih 400 miliona eura za četiri godine.

“Ovo je prvi put u historiji da jedan igrač ima zagarantiranu zaradu koja prelazi 100 miliona eura godišnje”, tvrdi Mediapart.

Mora se napomenti da su iznosi bruto jer prema španskom zakonu 100 miliona bruto nakon odbijanja poreza znači da neto plata iznosi nešto manje od 50 miliona eura.

Messi zarađuje 71 milion eura bruto plus 15 posto od prava na svoj lik, zatim tu je i bonus od 63.5. miliona i bonus od 70 miliona koji se odnosi na “lojalnost” ukoliko ne napusti Barcu prije isteka ugovora. Tačna godišnja cifra iznosi 104 miliona eura.

Ovo je minimalna plata Argentinca jer nisu uračunati raznorazni bonusi, tako da ukoliko Messi odigra 60% utakmica u szeoni dobije dodatnih 1.9 miliona eura, a osvajanje Lige prvaka donijet će mu 12 miliona eura. Ukoliko ispuni sve bonuse Barcina “desetka” bi godišnje mogla zaraditi više od 122 miliona eura.

PODIJELI