PODIJELI

Osamnaestogodišnji Miladin Pijunović, koji igra u juniorima Slobode iz Tuzle, iako mlad, ima iza sebe poprilično bogatu fudbalsku karijeru. Fudbal je počeo da igra sa šest godina u rodnom mjestu u ekipi Modriče. Kao veliki talenat u kategoriji pionira prelazi u gradačačku Zvijezdu koja tada igra u Premijer ligi.

Poslije godinu dana igranja za Zvijezdu prelazi u redove druge Zvezde, one beogradske, gdje nastupa za mlađe kategorije a onda dobija poziv iz Šturma, iz Graca u Austriji. Tu je u par utakmica zadovoljio ali iz tehničkih razloga nije mogao potpisati ugovor i prelazi u ekipu Sarajeva koja je zapazila njegove dobre igre u ekipi Šturma. Ujedno dobija poziv i igra za U-16 reprezentaciju Bosne i Hercegovine gdje bilježi 11 nastupa.

Posebne partije je pružio protiv reprezentacija Italije i Slovenije, kao i na pripremnoj utakmici u Butmiru protiv ekipe Željezničara. Svojim igrama skrenuo je na sebe pažnju kako naših klubova, tako i onih iz inostranstva. Pojavili su se razni menadžeri nudeći mu usluge i mogućnost igranja u inostranstvu ali on se još nije odlučio za taj korak.

Zadnju godinu dana prelazi u redove Slobode iz Tuzle gdje nastupa za juniore tog kluba. Igrom izuzetno potsjeća na nekada sjajnog kapitena Bajerna i njemačke reprezentacije Bekenbauera. U njegovoj igri se osjeća ona slična kreacija, smireno rješavanje situacija pred svojim golom i prenos igre iz svog šesnaesterca u polje protivnika. Zbog tih odlika znao je igrati i zadnjeg veznog ali mu štoperska pozicija opravdano najviše odgovara. S obzirom na visinu od 183 centimetra i dobru skok igru on je pravi gospodar ispred svog golmana i s toga nije bez razloga dobio poziv u reprezentaciju naše zemlje.

Inače skroman i uljudan mladić, savjestan i odgovoran, postaje pravi bedem na terenu dok inteligentno rješava sve situacije ispred svog gola, što je važna odlika savremenog fudbala. Ističe da je posebno zahvalan trenerima kada je započinjao karijeru, koji su znali oblikovati njegov talenat i dali mu one osnovne postavke u razvoju njegove karijere, a to su Oliver Katanić i Zoran Babić iz Modriče, te Goran Ristić iz Gradačca.

Njegov talenat i igre su mu omogućili stalni napredak u karijeri, prijaju mu pozivi iz inostranstva ali čeka onaj pravi jer još nema ni menadžera. Skromno kaže da ima par ozbiljnih ponuda ali još se nije odlučio. Želja mu je da obuče reprezentativni dres U-21 ili A reprezentacije BiH a nada se i nekoj povoljnoj ponudi iz inostranstva. Smatra da je njegovo da igra i bude što bolji a pravi poziv ga neće zaobići.

Mladi i talentovani Miladin Pijunović, koji je prije par mjeseci napunio osamnaest godina, sa takvim predispozicijama sigurno će biti interesantan poznatijim klubovima i nadati se da mu se smješi uspješna fudbalska karijera.

(Suad Krajnović/Sportske.ba)

PODIJELI