PODIJELI

Fudbaleri zeničkog Čelika odigrali su danas, u finišu zimskih priprema, bez prisustva publike i prvu kontrolnu utakmicu na svom Bilinom polju u Zenici, u kojoj su s 3:0 (2:0) porazili federalnog ligaša Novi Travnik.

Strijelac za 1:0 bio je Anel Dedić u 21. minuti, na asistenciju Dušana Hodžića, a na 2:0 povisio je Vedran Vrhovac u 28. minuti nakon kornera sa lijeve strane kojeg je izveo kapiten Fenan Salčinović. Na 3:0 povisio je u 76. minuti Haris Dilaver.

Čelik je susret počeo u sastavu: Pavlović, Hodžić, Miletić, Vrhovac, Pecelj, Okić, Jamak, Grahovac, Salčinović, Dedić, Jurina. Još su igrali: Lelić, Dilaver, Livaja, Volontinen, Vardo, Baban, Blažević, Marković, Alispahić.

Zeničani su se proteklih dana odrekli Denija Simeunovića (nije zadovoljio stručni štab), Harisa Rizvanovića (nije se dogovorio oko uslova angažmana) i Južnokorejca Jae Jun Choia (otpao zbog kvote stranih igrača) te su sada u potrazi za još jednim stoperom i napadačem.

U utorak se vraća i nigerijski veznjak Pascual Okoli, koji je proljetni dio prošle sezone igrao za Čelik. On se naknadno priključio i odradio pripreme u Antalyi, ali se nije mogao i vratiti sa ekipom jer je čekao vizu za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Čelik će generalnu probu pred nastavak Premijer lige BiH imati u subotu, također na Bilinom polju, ali još uvijek nije poznato i ko će im biti rival u posljednjem meču pred start proljetnog dijela.

Čelik je, nažalost, mada mu prethodno nije uskratio izdatu akreditaciju niti bilo čime najavio takav potez, zabranio ulazak na utakmicu kolegi Dini Kurbegoviću, novinaru portala Sportsport.ba, koji je, tako, bio spriječen u obavljanju svog posla.

Čelik zabranio Kurbegoviću ulazak na stadion, oglasila se Asocijacija sportskih novinara

Da i sportski novinari u BiH znaju naići na zabranu obavljanja svoje profesije pokazuje i scena sa Bilinog polja pred utakmicu Čelika i Novog Travnika.

Tim povodom Asocijacija sportskih novinara na čelu s predsjednikom Emirom Delićem izdala je saopštenje kojeg prenosimo u cijelosti.

“Zabrana ulaska na stadion ‘Bilino polje’ novinaru portala Sportsport.ba Dini Kurbegoviću, bez obzira na motiv, predstavlja prvorazredni skandal i diskriminaciju od strane NK Čelik.

Ovakvo ponašanje ne da nije prihvatljivo nego predstavlja ugrožavanje elementarnih sloboda informisanja. Sloboda jednog društva mjeri se slobodom medija.

Ne želeći da se bavimo spekulacijama o tome da li klub na ovaj način vrši pritisak na novinara i pokušava kontrolisati šta se objavljujuje u mediju u kojem radi, Asocijacija sportskih novinara ulaže oštar protest NK Čelik i traži da se pod hitno prekine sa ovakvom praksom i traži da se kolegi Kurbegoviću dozvoli izvještavanje sa utakmica zeničkog premijerligaša.

Neslaganje s tekstovima objavljenima na portalu ne može, naime, biti razlog da se novinaru zabrani ulazak na stadion. Tim više što stadion nije Čelikovo, već gradsko vlasništvo.

Ukoliko Uprava Čelika nastavi sa ovom praksom, Asocijacija sportskih novinara će obavijestiti NSBiH i Uefu da se sportskom portalu zabranjuje praćenje utakmica na Bilinom polju i tražiti od ovih institucija da taj potez NK Čelik sankcionira u skladu sa svojim pravilnicima”, navodi se u saopštenju kojeg je potpisao Emir Delić, predsjednik Asocijacije sportskih novinara.

Redakcija portala Sportske.ba također osuđuje ovaj neprimjeren potez te se nada da će kolega Kurbegović u budućnosti normalno izvještavati iz novinarske lože Bilinog polja.

PODIJELI