PODIJELI

Gradovi Calgary i Stockholm te italijanska kandidatura koja uključuje Cortinu D'Ampezzo i Milano službeno su proglašeni kandidatima za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, potvrdili su članovi Međunarodnog olimpijskog odbora na svom zasjedanju u utorak u Buenos Airesu.

Prošle sedmiceje Izvršni odbor MOO-a predložio ove tri kandidature, a odbacio je turski Erzurum kao mogućeg domaćina ZOI-a 2026.

Inicijalno je sedam gradova bilo zainteresovano za domaćinstvo ovih Igara, ali su potencijalno visoki troškovi organizacije i suprotstavljanje lokalne zajednice natjerali švicarski Sion, japanski Sapporo i austrijski Graz na odustajanje od utrke.

No, i potvrđene tri kandidature su daleko od sigurnih. Naime, u Calgaryju će 13. novembra biti održan neobvezujući referendum. Stockholm može očekivati da će među lokalnim stanovništvom imati oponente, kao što je bio slučaj i kad je švedska prijestolnica kratko bila u utrci za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2022. Švedska kandidatura, baš kao ni italijanska, još uvijek nema podršku vodećih političkih struktura u državi.

MOK će domaćina ZOI-a 2026. godine birati u lipnju 2019. godine na zasjedanju u Lausannei.

PODIJELI