PODIJELI

Dolaskom u Slaviju napravio sam značajan iskorak u dosadašnjoj karijeri i želim opravdati njihovu vjeru u moj talenat i vjerujem da će Slavija biti najznačajnija stepenica na putu ostvarnja mojih fudbalskih ambicija. Posebno želim istaći uloga moje porodice u razvoju mene kao ličnosti. Ona me je izgradila i najzaslužnija je za sve što sam i što ću u budućnosti biti – rekao je talentovani Rondić

Do unazad pola godine bio je anonimus za „novinarske lovece na talente“ ali i selektore naših omladinskih selekcija. Imao je „nesreću“ da karijeru gradi u malom Olimpiku i „tamo nekoj“ Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Njegove igre, golovi i asistencije postali su bitni tek jesenaas kada je obukao dres juniora Akademije FK Sarajevo. Tih 16 golova i 7 asistencija, učinili su ga najboljim strijelcem i igračem Omladiske PL i bili najbolja preporuka za transfer u českog fudbalskog velikana, Slaviju iz Praga. Riječ je o talentovanom Imadu Rondiću igraču u kojem su skauti Sparte prepoznali talenat kojeg će pokušati izbrusiti u najbolji fudbalski dragulj.

Novog stanovnika Praga pronašli smo u Nymburku gdje, sa U-21 timom, obavlja pripreme za nastavak sezone.

– Upravo se spreman za trening u jednom prelijepom kampu gdje imao fantastične uslove za rad. Iskren da budem, impresioniran sam svime što ovdje vidim, trenažnim procesom kao i načinom na koji sam primljen. Sa nama radi pet trenera: šef stručnog štaba, prvi pomoćnik i trener golmana su Česi. Kondicioni treneri su dvojica Španaca i na vrlo zanimljiv način rade svoj posao. Ovdje smo od 4. januara a sutra se vraćamo u Prag gdje nastavljamo rad u klupskom kampu – kaže novi član Slavije.

Kako protiče period adaptacije na novu sredinu, kako prevazilaziš jezičku barijeru.

– Jezička barijera ne postoji jer komunikaciju vršimo na engleskom jeziku. Naravno, moja želja je da što prije savladam i češki jezik jer ljudima u klubu želim pokazati da moj dolazak ovdeje smatram privilegijom i da gradimo vrhunski profesionalni i ljudski odnos. Trenažni proces ja na vrhunskom nivou, za mene predstavlja nove izazove i standarde koje želim postići. Fudbal svakodnevno napreduje i ja želim biti aktivni dio tog procesa.
Do ljeta 2021. godine trebao bi nositi dres Sparte, a kreće od U-21 tima.
– Ja sam još uvijek junior i za mene je velika čast da sam potpisao za ovako veliki klub. U početku ću radit i igrati za mladi U-21 tim a budući status zavisi isključivo od mene. Do sada sam sve izborio na terenu pa vjerujem da ću to učinikti i ovdje. Želja mi je da, kroz igre u ovoj ekipi, dokažem kvalitet i postanem konkurtentan za prvi tim. Nema žurbe, karijeru gradim „korak po korak“ a iskreno se nadam da ću, do ljeta izboriti svoje mjesto među prvotimcima – rekao je talentovani napadač.

Kako si, od fudbalskog anonimusa, stigao do českog fudbalskog velikana?

– Kroz fudbaski razvoj prolazio sam mnoge faze, lijepe i one manje lijepe. Odgajan sam tako da iz svega izvlačim samo dobre i pozitivne stvari a da one manje lijepe „memorišem“ u iskustva. Kratko sam trenirao Željezničaru, pa Olimpiku iz kojeg sam otišao u premijerligaša Mladost iz Doboja kod Kaknja. Tamo sam godinu dana radio sa prvim timom a trenirali su me Ibro Rahimić i Husref Musemić. Igrao sam za juniore ali sam upisao i sedam nastupa za prvi tim. Prošlog ljeta prešao sam u Akademiju Sarajeva i tu igrački i golgeterski „eksplodirao“ – kaže mladi Rondić.

Da li je tih šest mjeseci u Akademiji bilo ključno za transfer u Slaviju?

– U Akademiji sam iskazao svoj talenat u punom kapacitetu ali mislim da je za to ključna bila sezona u Mladosti. Rad sa Husrefom Musemićem i tadašnjim sigračima uticali su na to da sam igrački sazrijevao prije nego moji vršnjaci. Razlika „u nivou rada“ bila je evidentna u mojim nastupima za juniore Sarajeva. To iskustvo i znanje koje sam „pokupio“ u Mladosti ničim se ne može platiti. Zato sam zahalan svima u tom klubu a posebno prvom čovjeku kluba Mensuru Mušiji i treneru Musemiću koji mi je davao šansu za igre u prvom timu – analizira svoj put do Slavije, mladi Rondić.

Dok je nosio dres „malih“ Olimpika i Mladosti nije bio interesnatna ni selektorima.

– Ja nikome ništa ne zamijeram. Davno sam odabrao put kojim želim ići a to je da mi samo moj talenat i mukotrpan rad mogu donijeti uspjeh u poslu kojim se želim baviti. Kao ličnost formirala me moja porodica u kojoj se uvijek znalo gdje je kome mjesto, kako graditi odnose sa ljudima i pravilan odnos prema obavezama. Sve to me formiralo kao ličnost pa mi nikada nije bilo problem slušati trenere i raditi ono što od mene treže. Sve ovo što jesam i što ću u budućnosti biti zasluga je moje porodice. Ipak, dobre igre u Akademiji nisu ostale nezapažene pa me selektor Toni Karačić zvao u državni dres kada smo izborili Elitnu rundu i sada nam predstoji borba za plasman na EP. Iskreno se nadam da ću i dalje biti dio te ekipe jer nositi državni dres posebna je čast – kaže juniorski reprezentativac naše zemlje.

Na kraju razgovara, novi član praške Sparte posebno se zahvalio jednom čovjeku.

– Elvis Hajradinović je čovjek kojem pripadaju sve zasluge za moj dolazak u Spartu. Od prvog dana bio je korektan i konkretan, psihički me spremao za sve što me čeka na probi u Slaviji. Bez njegovih svajeta teško bih izdržao pritisak koji donosi testiranje pred trenerskim i sakuting timom koji je predvodio legendarni napadač Vladimir Smicer. Na kraju sam dobio pohvale od samog Šmicera i kada sam to prošao znam da mogu još više i bolje – rekao je novi stanovnik Praga i prelijepe Eden Arene.

Da je talentovani Rondić stigao u veliki klub, sa bogatom tradicijom, najbolje pokazuju sljedeće činjenice. Slavija je osnovana 1892. godine i uz graqdskog rivala Spartu, smatra se najvećim češkim klubom. Iza sebe imaju 14 titula prvaka bivše Čehoslovačke, 4 titule prvaka Češke ( aktuelni su prvaci 2016/17 ), sedam puta su osvajali Kup Češke a u svojim vitrinam aimaju i evropski trofej, Mitropa kup. Dres velikana iz Praga, između ostalih nosili su najbolji češki igrači: Patrik Berger, Karel Poborsky, Pavel Kuka i već pomenuti Vladimir Šmicer.

Osim Rondića, dres Slavije nosi i Muris Mešanović nekadašnji mladi reprezentativac naše zemlje koji je u Prag stigao u ljeto 2016. godine. U Českoj je nastupao i za Jablonec, Dunajsku Stradu i FC Vysocina.

PODIJELI