PODIJELI

Andy Murray ove sedmice postao je prvi reket svijeta, a sa te pozicije skinuo je Novaka Đokovića koji je tu proveo dvije godine. Murray je u svojim izjavama nakon što je postao prvi reket svijeta naglašavao da će pokušati uživati u ovome, jer je svjestan da bi to moglo kratko trajati ukoliko ne napravi dobar rezultat na turniru u Londonu koji počinje danas.

U slučaju da ostvari pobjede u svim mečevima u Londonu, Đoković može povratiti prvu poziciju i 21. novembra okončati sezonu po treći put uzastopno na prvoj poziciji.

U ovoj sezoni, Andy Murray, ima najbolji procenat pobjeda, a pokušat će postati prvi Britanac koji će godinu završiti na prvoj poziciji ATP liste.

Andy Murray se nalazi u grupi A, nazvanoj grupa “smrti” obzirom da je tu i treći teniser svijeta, Wawrinka, peti teniser svijeta Nishikori i sedmi teniser svijeta Marin Čilić.
Novak Đoković se nalazi u lakšoj grupi, a za protivnike ima Dominika Tima, Miloša Raonića i Gaela Monfisa.

Murray smatra da je jedan od favorita na turniru.

„Bilo je godina kada sam mislio da mogu daleko bolje i više na završnom turniru. Prošle sezone sam se pripremao daleko više na šljaci. Sada je nešto drugačiji slučaj, u Parizu sam bio odličan i spreman sam za završni turnir. Osjećam da imam više samopouzdanja, udaram loptice veoma dobro, a tako se i osećam”, rekao je Andy Murray.

Đoković jeste izgubio prvo mjesto, ali bi se poredak vrlo brzo mogao vratiti na staro, a to i Novak zna.

“Postoje periodi u karijeri kada rezultati nisu onakvi kakve priželjkujete. Mislim da je to prilika da postaneš jači, da sjedneš i udahneš duboko. Kada se ne osjećaš komforno i samouvjereno, onda moraš da učiš o sebi. Nekoliko puta sam to uradio i imam vjeru u sebe da mogu da se vratim. Znam šta sam uradio u prethodnih 10 godina i nikako ne mislim da sam blizu kraja. I dalje uživam u tenisu i želim da se takmičim na vrhunskom nivou, to je moja ljubav. Dok držim reket imam želju da budem najbolji i osećam da sam mentalno spreman”, rekao je Novak Đoković.

Britanac se maksimalno potrudio da dođe do prvog mjesta, ali tom njegovom uspjehu u velikoj mjeri doprinio je i sam Đoković obzirom da je u drugoj polovici sezone bilježio veoma loše rezultate. Smjena na vrhu uslijedila je nakon Mastersa u Parizu.

Postoji nekoliko scenarija koji bi se mogli odigrati do kraja sezone, obzirom da borbu protiv Murraya Đokoviću olakšava informacija da će Britancu biti oduzeti bodovi Davis kupa, njih 275. Razlika između njih dvojice biti svega 130 bodova.

Ukoliko Novak Đoković osvoji titulu na završnom Mastersu, a pritom dobije sve mečeve, srbijanski teniser će se vratiti na vrh ATP liste bez obzira na učinak.
Postoje, međutim, još neke opcije koje su otvorene za:

* Ako Đoković osvoji titulu dobivši isti broj mečeva u grupi kao Murray, odmah će se vratiti na vrh ATP liste;

* Ako Đoković osvoji titulu, ali izgubi jedan meč u grupi više od Murray koji uđe u finale, onda će Britanac ostati broj 1 poslije Mastersa u Londonu, ali će se Novak vratiti na vrh sedmicu kasnije;

* Ako Đoković osvoji titulu, ali izgubi dva meča u grupi više od Mareja koji uđe u finale, onda će Britanac biti prvi na kraju godine;

* Ako Đoković osvoji titulu a Murray ne uđe u finale, Srbin je odmah prvi;

* Ako Đoković izgubi u finalu, ali ne igra protiv Murray, sve će zavisiti od broja pobjeda u grupama;

* Ako Đoković u grupi dobije meč više od Murray, a obojica budu eliminisani u polufinalu, Britanac će
biti broj 1 poslije Londona, a Novak sedam dana kasnije;

* Murray će biti prvi na svijetu na kraju godine ako bude bolji od Đokovića u Londonu ili postigne isto što i on.

PODIJELI