PODIJELI

Bh. košarkaš Džanan Musa trenutno se nalazi u SAD-u, te je počeo trenirati sa Indiana Pacersima, a sve kako bi se pripremio za predstojeći draft, odnosno igranje za svoj novi tim.

Tamo je za američke medije govorio o svojim počecima karijere, životu, košarci u Evropi, ali i svojoj budućnosti.

Posebno je emotivan bio kada je govorio o svojim počecima, tačnije periodu kada je imao 11 godina i kada se po prvi put odvojio od svojih roditelja kako bi trenirao košarku doselivši se u Sarajevo.

“Bilo je teško. Mnogo sam se borio. Plakao sam skoro svaki dan prva tri ili četiri meseca. A onda sam uspio pregaziti bol, te pronaći nove prijatelje. Dva-tri puta sam spakovo svoje stvari i želio otići kući, ali ipak sam ostao. Mrak padne u 21 sat, a vi ste tek završili sa treningom. Morao sam ići do kuće oko 25 minuta, i to uz brdo. Tamo je puno uličnog kriminala, puno droge, džeparenje je skoro uobičajeno. Također, pljačkaju se i stanovi, a imao sam samo 11 godina”, istakao je Musa.

“Sretan sam što sam ovdje i što sam dio ovog procesa u kojem mogu dodatno da napredujem. Znam da mogu donijeti energiju na terenu, prenijeti samopouzdanje i timski rad, kao i sigurnost svojim saigračima. U svakom timu u kojem sam igrao saigraču su me voljeli, a najvažnije mi je međusobno povjerenje. U Evropi se igra puno sporije, a ovdje je više ‘trči i pucaj’. Upravo to je najveća razlika između Evrope i NBA-a. Skauti su mi rekli da moram više raditi na defanzivi i poentiranju uz kontakt, tako da radim na tome svaki dan i fokusiran sam na to”, kazao je Musa.

Osvrnuo se i na mišljenja dijela javnosti kako se radi o “arogantnom igraču”.

“Imam veliko samopouzdanje, zbog čega ljudi nekada misle da sam arogantan, ali jednostavno imam veliko samopouzdanje i želim uživati u igri”, kazao je Musa.

Draft će se obaviti 21. juna u Brooklynu, a pored Muse na njemu će se pojaviti i Ajdin Penava.

Kompletan intervju možete pogledati u linku ispod.

PODIJELI