PODIJELI

Piše: Mladen Bošnjak

E, sad već možemo govoriti o srazu – za bosanskohercegovačke uvjete – vrhunskih trenera, srazu ozbiljnih, trofejnih, dakle, uspješnih stručnjaka. Blaž Slišković, Amar Osim i Husref Musemić jesu, za naše prilike, rekoh, perjanice trenerskog posla, jesu prva trenerska liga. Zato će više nego zanimljivo biti pratiti taj tromeč, tu utrku, u proljetnom dijelu prvenstva.

U najboljim su trenerskim godinama, tersovi koje navijači vole, u poziciji su da ne moraju ganjati afirmaciju, ne fali im reputacije. Nisu neki krvavi radnici, ali imaju autoritet, riječ im je teška, karizma postojana. Sarajevo, Zrinjski i Željezničar igrat će jedno zanimljivo proljeće, ne toliko zbog kvaliteta momčadi koliko zbog šefova struke, zbog tri jarca na jednom veoma uskom brvnu…

Normalno bi bilo pridodati im i Široki Brijeg koje je nedvojbeno dio „velike četvorke“ našeg nogometa, ali Goce Sedloski se teško može ugurati među nedodirljivi trenerski triumvirat.

Hoće li se ijedan od spomenutih „odlijepiti“ od Premijer lige Bosne i Hercegovine, hoće li netko od „trojice neupitnih“ napraviti neki inozemni aranžman, hoće li voditi neku momčad makar u Europskoj ligi? Teško je odgovoriti na to pitanje, nadati se je da hoće, pogotovo što UEFA najavljuje Europsku ligu 2 koja bi bila svojevrsno borilište nekadašnjih istočnoeuropskih velikana, današnjih tromih nacionalnih mastodonata, europskih autsajdera.

Daleko od toga da Bosna iHercegovina nema još ponekog dobrog trenera, u prvome redu tu su Nalić, Dudić, Rahimić, Marinović, Jusufbegović, Jagodić, Borovac… Ali, navijačkim i novinarskim srcima najbliže stoje trojica spomenutih, tri nositelja naramka domaćih trofeja. Možda im u BiH postaje tijesno, ali inozemstvo je daleko, daleko… Predaleko! Ako ne kontamo Sliškovićev izlet u splitski Hajduk i Mulalićeve putešestvije po Crnoj Gori.
Sarajevo je u značajnoj prednosti, Musemić je najbliži pobjedničkom pokalu, ali i Baka se zna zamušicati u samome finišu. Osimove pile naopako znaju, također, biti ubojite, ne smije ga se otpisati. Nakon prijelaznog roka mnoge će stvari biti preglednije, šanse i izgledi pojedinih klubova dosta jasnije.

Jedan od trojice velikih bosanskohercegovačkih trenera, karijere omeđene upravo granicama BiH, podignut će pobjednički pehar. Koji god to bude – bit će zasluženo! Jer radi se o velikim trenerima.

Bosanskohercegovačkim, doduše.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.