PODIJELI

Mjesec dana prije 48. rođendana (rođen je 9. januara 1954. u Tuzli) ugasio se život košarkaškog velikana i najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena, Mirze Delibašića.

Kinđe je bio i ostao nešto posebno.

Španci su jednom napisali mEl último” genio (posljednji genije).

Mirza je u košarkašku historiju ušao 1979. kada je sa svojima saigračima donio Bosni titulu prvaka Evrope.

Iz Bosne je otišao u najveći klub na svijetu – Real Madrid.

Manuel “Lolo” Sainz Márquez, njegov trener u Realu između 1981. i 1983, priznaje da je “najviše naučio od Mirze”. Lolo je ispričao da je Mirza 1983. odbio da naplati od Reala obeštećenje za raskid ugovora iako je imao još jednu godinu.

Interes kluba bio je da kupi stranca na poziciji centra, Mirza se spakovao i rekao da “oslobađa mjesto”. Kad su mu ponudili nadokandu, samo je rekao: “Nisam navikao da naplaćujem nezarađeno. Biće dovoljno da me učlanite u klub.”

Druga anegdota je još upečatljivija. Nekom prilikom je Realovog ekonoma Angela u šali zavitlavao kako vozi neki krš od motora. Ovaj mu je uzvratio: “Ti bi mogao da mi kupiš novi, imaš dovoljno .” Mirzi nije trebalo dva puta reći, kroz dva dana Angel je vozio novi motor…

Vidjelo se da će Mirza biti veliki igrač još kada je kao kadet zaigrao za reprezentaciju Jugoslavije u Gorici 1971, zajedno sa Kićanovićem i Jerkovim. Njih dvojica su prije njega ušli u seniorsku reprezentaciju Jugoslavije, na EP-u 1973. u Barceloni. Mirza im se pridružio 1974. na Svjetskom prvenstvu u Portoriku. Do 1981. i srebrne medalje u Pragu stigao je da bude svjetski, olimpijski i dvostruki evropski prvak s Jugoslavijom, prvak Evrope sa Bosnom (1979), prvak Jugoslavije dva puta i pobjednik Kupa Jugoslavije.

Njegov dolazak u Bosnu iz Tuzle bio je ključni momenat u velikom projektu Boše Tanjevića. Htio ga je Partizan, i on je htio u Beograd, ali je Predsedništvo KSJ-a, vodeći pravu politiku razvoja košarke, odlučilo da ode u Bosnu jer je Partizan u međuvremenu uzeo Kićanovića iz Čačka. Mirza je bio košarkaš-umjetnik. Igrao je za svoj tim ali i za svoju dušu, jednako kao i za gledaoce. Znao je da oni ne žele samo pobjedu već i spektakl, zabavu, raznovrsnost… i umio je sve to da im pruži.

Bio je po formaciji krilo, ali je igrao i pleja i “beka-šutera”… Šutirao je savršeno precizno i nadasve elegantno, dijelio asistencije gledajući na drugu stranu, među prvima je uveo dugački dijagonalni pas sa odbijanjem lopte od poda… Na njegovom licu rijetko je kad bilo reakcija, i radost zbog pobjede i ljutnju zbog poraza ili neke sudijske nepravde podnosio je sa istom “maskom”.

Njegovu dobrotu i finu, boemsku dušu otkrivale su samo plave oči i ponekad odsutan, melanholičan pogled. Kada je 1983, po prelasku iz Reala u Casertu, doživio moždani udar i u 29. godini završio karijeru, ostao je uz košarku kaotrener i sportski direktor Bosne, a na početku rada i selektor i direktor Bosne i reprezentacije BiH.

Stjecaj okolnosti, njegov način života i nadasve rat u Bosni i Hercegovini ozbiljno su narušili njegovo već načeto zdravlje. Umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

PODIJELI