PODIJELI

Špansku reprezentaciju zadesio je jedan od najvećih skandala u historiji svjetskih prvenstava. Samo 48 sati prije početka najveće nogometne smotre u Rusiji Španci su smijenili selektora Lopeteguija jer je potpisao ugovor s Real Madridom.

Lopetegui je prihvatio ponudu da preuzme klupu prvaka Europe što je podijelilo zemlju i navijače, a dio igrača tražio je ostanak selektora na klupi do završetka SP-a. Reprezentaciju je odmah preuzeo Fernando Hierro, nekadašnja zvijezda Reala bez značajnijeg trenerskog iskustva.

Lopetegui je na odlasku igračima poručio: “Osvojite Svjetsko prvenstvo!” Još jučer je stigao u Madrid gdje su ga uhvatile kamere španskih novinara.

Španski mediji nazvali su jučerašnje događaje “Krasnodarskom krizom”, a Marca piše: “Bilo je to najgorih 19 sati u historiji reprezentacije.”

Katalonski mediji naklonjeni Barceloni slave potez predsjednika saveza Luisa Rubialesa, koji je povukao hrabar potez u predvečerje SP-a na kojem je Španija jedan od favorita, i brzo osigurao zamjenu.

Hierro, kojeg Marca naziva “Željeznom rukom”, preuzeo je reprezentaciju u Rusiji i priprema igrače za otvaranje protiv Portugala. Utakmica je u petak, a u grupi su još i Maroko i Iran.

PODIJELI