PODIJELI

Misteriozni konzorcij ponudio je FIFA-i 25 milijardi dolara (20,2 milijarde eura) da preuzme dva njena takmičenja“, piše ‘’New York Times’’ pozivajući se na svoje izvore koji su prošlog mjeseca učestvovali na Savjetu FIFA-e u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije

Poznati američki list ističe da FIFA nikada nije u svojoj historiji ulazila u ovakve aranžmane.
Na tom sastanku, navodno, nije spomenuta nikakva suma, ali je iznos u usmenom razgovoru izgovorio predsednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino.

Izvjesno je da je ponuda stigla od grupe investitora sa Bliskog Istoka i ostatka Azije i da bi oni željeli da kupe od FIFE proširenu verziju Klupskog prvenstva svijeta i globalnu ligu nacionalnih timova (koju investitori sami predlažu).

Infantino nije otkrio imena investitora, ali je rekao da oni očekuju brz odgovor.

Ukoliko bi FIFA pristala na ovakvu ponudu, to bi bio krupan zaokret u njenoj poslovnoj politici koja već decenijama počiva na prodaji ulaznica, sponzorstvima i prodaji TV prava.

Na press-konferenciji nakon sastanka Infantino je, ne spominjući svoje razgovore sa misterioznim konzorcijumom, izjavio da će se diskusija o budućnosti klupskih takmičenja pod okriljem FIFA-e nastaviti na narednom sastanku Savjeta u Moskvi, u junu, tokom Svjetskog prvenstva. Klupsko nogometno prvenstvo u sadašnjem formatu (sedam klubova) procjenjeno je na manje od 100 miliona dolara (81 milion eura).

PODIJELI