PODIJELI
Muhamed Bešić je davno trebao "preseliti" na klupu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, ali i svi njeni navijači danas su dobili još jedan šamar.

Zmajevi su ponovo “ostali bez krila”. Finci su nas savladali u Tampereu sa 2:0. Pored toga što boli poraz, boli činjenica da naš tim ponovo nije imao nikakve ideje u igri, te da nismo niti jednom ozbiljnije zaprijetli golu Finaca. “Uništio” nas je čovjek za koga smo spremali posebnu taktiku.

SELEKTOR SNOSI NAJVEĆU ODGOVORNOST

Prvi u nizu koji snosi odgovornost je selektor Robert Prosinečki. Od dolaska na klupu našeg tima, ako se izuzeme prijateljska utakmica protiv Južne Koreje, naš tim je igrao bez ikakve ideje i ljepote u igri. Pobjede smo upisivali zahvaljujući individualnom kvalitetu Edina Džeke i Miralema Pjanića na čijim idejama se zasnivala naša igra. Pomagali su Edin Višća i Elvis Sarić, te osporavani Ibrahim Šehić na golu.

Mnogi će reći da sada kritike nisu na mjestu i da je “lako biti general poslije bitke”, ali ko malo poznaje fudbal može shvatiti da od dolaska Roberta Prosinečkog na klupu reprezentacije “igramo na mišiće” i da smo mnogo nazadovali u odnosu na period kada su naš tim vodili Miroslav Ćiro Blažević i Safet Sušić.

Robert Prosinečki je bio veliki igrač i njegova karijera pokazuje da je bio “maestro sa loptom”, međutim u trenerskoj, odnosno selektorskoj karijeri nešto fali. I to je definitivno. Od samog objavljivanja spiska za dvomeč sa Finskom i Italijom, pa do danas. Ono što je govorio kada je preuzeo Zmajeve i ovo što danas radi nisu ni slični. Govorio je Prosinečki kako će pozivati samo najbolje igrače, one u najboljoj formi, te da će davati šansu igračima iz domaće lige. Ipak, danas to ne radi. “Zaboravio” je Prosinečki za ovaj dvomeč Nermina Haskića (najboljeg strijelca Super lige Srbije), Izeta Hajrovića (odiigrao sezonu života u Dinamu), Sanjina Prcića (standardan u Strasbourgu), Jasmina Mešanovića (jedan od ključnih igrača Maribora u pohodu na titulu prvaka i jednog od naših najefikasnijih igrača u evropskim ligama)… Posebna priča su igrači iz domaće lige. Osim Vladana Kovačevića, koji je dobio poziv samo da popuni broj golmana, selektor reče “Da ne vidi igrača iz Premijer lige BiH koji može pomoći reprezentaciji” iako Amar Rahmanović, Benjamin Tatar ili Sulejman Krpić imaju odlične sezone na individualnom nivou, a prva dvojica i na klupskom.

Ograničio je Prosinečki spisak reprezentativaca na 20 igrača koji su sigurni, pa makar bili i povrijeđeni, dok se dva ili tri igrača mijenjaju ovisno o formi. Danas se vidjelo koliko zapravo naš selektor nema ideje. Krenuo je u utakmicu sa tri zadnja vezna, a upravo smo prvi gol primili kada je “ispao” kompletan vezni red. Ne može se svaka utakmica dobiti na individualni kvalitet Džeke. Šehić i Sarić mogu dobiti prolaznu ocjenu, dok su ostali podbacili. Višća i Duljević su bili odsječeni baš kao i Džeko, gotovo da nisu dobili ni jednu loptu iz veznog reda. Na klupi su ostali Amer Gojak i Mario Vrančić, koji su mogli nešto napraviti. Odbrana je posebna priča. Greška Ervina Zukanovića kod drugog gola će se još dugo prepričavati, ali i njegov odlazak na 70-ak metara od našeg gola dovoljno pokazuje da veznog reda protiv Finaca nismo ni imali. Muhamed Bešić, koji je odavno trebao preseliti na klupi i Gojko Cimirot kao da su ostali u Sarajevu. Ermin Bičakčić je bio totalno izgubljen, Eldar Ćivić gotov da se nije ni primijetio na terenu. Šunjić se koliko toliko držao, a Šehić nas je spašavao u nekoliko navrata.

NEŠTO SE MORA MIJENJATI

Do Italije se nešto mora promijeniti, u tim će se vratiti Miralem Pjanić, ali kada se pogleda današnja utakmica i sa Miretom u timu pitanje je samo sa koliko golova razlike ćemo izgubiti od Italije. I remi sa Grčkom (2:2 op.a.) nakon vodstva od 2:0, nije bio slučajan, pokazala je to današnja utakmica.

Prosinečki je BiH vodio na 15 utakmica. Upisao je šest pobjeda, tri poraza i šest remija. Ipak, problem su takmičarske utakmice. U Ligi nacija smo imali sreće, dva puta smo dobili Sjevernu Irsku i uz dosta muke Austriju,a u ključnom meču u Beču, nam je remi donio Ibrahim Šehić. U ovim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo teško smo savladali Armeniju, još se svi sjećamo kada je jedan njhov fudbaler promašio prazan gol sa tri metra. Sa Grcima smo remizirali, ali poraz od Finske boli, a posebno jer nam je smanjio šanse za odlazak na EURO.

Nešto se mora mijenjati! Da li selektor, igrači koji se pozivaju ilii način na koji naš tim igra, odlučit će selektor i čelnici Saveza zajedno. SVi ćemo mi podržati Zmajeve protiv Italije, nadati se čudu, ali sa ovakvom igrom će čudo biti ako ne prođemo kao Srbija sinoć protiv Ukrajine.

(Adnan Pločo/Sportske.ba)

PODIJELI