PODIJELI

PIŠE: Adnan Pločo

Asmir Begović neće biti na raspolaganju selektoru Robertu Prosinečkom za prijateljske utakmice, protiv Bugarske 23. marat i Senegala četiri dana kasnije.

U dogovoru sa selektorom, te Asmirovim klubom Bournemouthom odlučeno je da Begović bude pošteđen narednih reprezentativnih akcija kako bi se na pravi način oporavio od povrede koljena koja ga muči još od decembra prošle godine.

Tih, miran i povučen van terena, a na terenu veliki borac Begović je ostvario nekoliko rekorda, a posebno su impresivne brojke koje pokazuju o kakvom se golmanu zapravo radi.

U reprezentaciji Bosne i Hercegovine Begović je sakupio 61 utakmicu. On je 11. oktobra 2011. godine u Parizu protiv Francuske ušao na početku drugog poluvremena umjesto Kenana Hasagića i od tada je branio sve utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, zatim tri meča na Svjetskom prvenstvu. Nakon toga branio je sve mečeve u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj godine, te sve mečeve kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiju. Uzastopno je na golu Zmajeva stajao 38 puta, a na terenu je proveo 3.420 minuta uzastopno što je aspolutni rekord u našem nacionalnom timu.

Asmir Begović je zamjenik kapitena reprezentacije BiH

Begović je u Premiershipu do sada nastupio 220 puta, a na čak 56 mečeva je uspio sačuvati mrežu netaknutom. Osvojio je i jednu titulu prvaka Engleske kao član londonskog Chelseaja. Uspio je Begović postići i jedan pogodak i to kao član Stokea u duelu sa Southamptonom.

Asmir Begović je osvojio jednu titulu prvaka Engleske

Postigao je gol sa najveće do sada zabilježene udaljenosti. Golman reprezentacije Bosne i Hercegovine je prilikom jednog ispucavanja lopte uspio savladati svog oponenta na drugom golu Artur Boruč, koji se loše postavio i procijenio let Asmirove lopte, koja je završila u golu.Begovićev gol zvanično je postignut sa dužine 91,9 metara, a u Guinessovu knjigu rekorda uvršten je 4. septembra 2014. godine.

Trenutak kada je Asmir Begović postigao svoj jedini gol u Premiershipu

Ove sezone Begović je odigrao sve utakmice za Bornemouth u Premiershipu, njih čak 30. Na terenu je proveo svih 2700 minuta i jedan je od samo deset igrača koji su to uspjeli ove sezone.

BEGOVIĆEVA KARIJERA KROZ BROJKE:

220 utakmica branio je Asmir Begović u Premiershipu

56 utakmica u Premiershipu je sačuvao svoju mrežu netaknutom

61 utakmicu za reprezentaciju BiH ima Asmir Begović

38 puta uzastopno je stajao na golu u zvaničnim mečevima Zmajeva

30 utakmica skupio je ove sezone u Premiersipu

10 igrača, među kojima je i Begović, odigrali su sve minute ove sezone u Premiershipu

1 titulu prvaka Engleske osvojio je Begović u svojoj karijeri

1 pogodak poostigao je Begović u dresu Stokea.

PODIJELI