PODIJELI

Njemu je suđeno da postane vrhunski napadač. Možda jednog dana i nasljednik Edina Džeke. Puno je poveznica između Imada Rondića i bh.dijamanta, kapitena Zmajeva i najveće zvijezde Rome.

Obojica su izdanak sarajevske nogometne škole. I Edina i Imada je put s bh.terena odveo u Češku. Džeko u Teplice, a super talentirani Rondić u Slaviju iz Praga. Ime jednog trenera još je jedna karika u lancu koja veže trenutno jednog od najboljih napadača u svijetu s mladićem čije vrijeme tek dolazi. Jirži Plišek odigrao je važnu, možda presudnu ulogu u Edinovoj karijeri. Plišek je najzaslužniji i za transfer “Ronde” u Slaviju.

Imad je nogometni fenomen. Za pola godine koliko nastupa za Slaviju igrao je za tri klupske ekipe. Za U 19, zatim U 21 i za prvi tim. Uspio je upisati trinaest golova i dvadesetak asistencija što je svojevrsni podvig za mladića s osamnaest godina.

Vikendom igra za dvije selekcije, za U 19 i U 21, gdje se priprema kako bi od ljeta bio u prvom timu Slavije. A onda je sve moguće; Bundesliga, Seria A… Rondić je još “dojučer” plaćao članarinu nastupajući u BiH, a u Slaviji u njemu vide novog Džeku. I onda se čudimo što su nam “vječiti” derbiji sve siromašniji. Zašto bi to koga čudilo ako najtalentovanija djeca ne dobijaju šansu, a klubovi, uprave i sportski direktori dovode polovnjake od Pule, preko Kruševca do Kragujevca. Antitalente i prolaznike od Triglava do Đevđelije.

(R.S./Sportske.ba)

PODIJELI