PODIJELI

Piše: Mladen BOŠNJAK

Izbor selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine ne mora se „prebiti preko koljena“, ne mora se pretjerano žuriti s njim, ali ne treba niti praviti trakavicu od njega. Ne smije tako važan izbor prerasti u neozbiljni igrokaz, ne smije se svaki slobodni trener u regiji dovoditi u mogućnost preuzimanja naše izabrane vrste.

Onaj tko bude izabran mora imati našu (novinarsku) podršku iz prostog razloga što to podrazumijeva funkcija selektora, ali i zbog stvaranja preduvjeta za normalan rad, što je u Bosni i Hercegovini još uvijek daleki ideal. Još se živo sjećam press konferencije u Zenici, nakon poraza od Cipra, na kojoj je jedan novinarski početnik, nestrpljiv i nervozan, upitao Sušića razmišlja li o ostavci. To je dakle ono čega se moramo osloboditi. Ne može, i ne smije, golobrado derle likovati nad mukama velikog Safeta Sušića.
Nije novinarska obveza, još manje interes javnosti, sjediti u busiji i čekati posrtanje reprezentacije pa čerečiti selektora, u pravilu neku od nogometnih veličina. Unatoč goloj činjenici da upravo sportske ikone najviše volimo razapinjati i pljuvati.

Kritizirati – da! U jednoj normalnoj i razumnoj mjeri, bez bolesne namjere i bez urođenog pasjaluka. Trebamo disati za vratom stručnom štabu i igračima, trebamo ih tjerati na zalaganje, trebamo ih natjerati da ponište onaj najčešći dojam da izgaraju u klubovima, a statiraju u reprezentaciji. Moramo pomoći da se kult reprezentacije digne na znatno višu razinu nego što je sada. Moramo zauzdati nadobudne junoše, uvjeriti ih da pitanje ostavki nije sudbinsko pitanje svakoga selektorskog mandata.

Bilo bi stoga dobro da se uskoro izabere i potvrdi izbornika nogometne reprezentacije, da se otvori nova stranica našeg nogometa, da se ponovno počnemo nadati. Teško, vrlo teško će netko u skorom vremenu ponoviti uspjeh Safeta Sušića i njegovih izabranika, ali hajdemo se, kao što rekoh, nadati, hajdemo vjerovati da će u narednom vremenu „naletjeti“ neka nova generacija željna dokazivanja, željna uspjeha, željna Bosne i Hercegovine. Ova trenutna je, čini se, na zalasku.

PODIJELI