PODIJELI

Meč između njemačkih velikana, ekipa Borussije Dortmund i Bayern Münchena, koji se igra u subotu će biti njihov 99. međusobni duel. U dosadašnjih 98 uspješniji je bio Bayern koji je upisao 45 pobjeda, 29 remija i 24 poraza. Zabili su 188, a primili 119 golova.

Bayern je u zadnjih osam der Klassikera pobijedio čak šest puta te jednom remizirao i izgubio.

Borrusia Dortmund je trenutno četiri boda ispred Bayerna, a zadnji put kada su bili bolje plasirani uoči der Klassikera osvojili su prvenstvo. To je bilo u sezoni 2011/2012. Narednih 12 međusobnih duela Borussia je dočekala “ispod” Bayerna.

Oba tima su u formi sedam od osam. Borussia je nanizala sedam pobjeda u zadnjih osam mečeva u svim takmičenjima na svom stadionu dok je Bayern zabilježio sedam pobjeda u zadnjih osam susreta na strani u ligi.

Titula prvaka Njemačke je u zadnjih devet godina išla u ruke samo ova dva kluba, s tim da je Bayern sedam titula osvojio. U zadnjih 25 godina ova dva tima su osvojila titulu u 21 sezoni, Bayern 16. puta, a Borussia pet. Nijedan klub nije osvojio više od jedne titule u preostale četiri sezone.

Utakmica Borussije i Bayerna je na programu u subotu u 18:30.