PODIJELI

Piše: Haris Zilić

Bosna i Hercegovina ima treću ATP titulu. Za novo slavlje i nove historijske stranice bh. tenisa, zaslužan je Mirza Bašić. Ovaj Sarajlija je pobjednik turnira iz serije ATP 250 u Sofiji.

Mirza je slavio u prijestolnici Bugarske, na turniru koji je kroz njegovu kratku historiju osvajala samo krema svjetskog tenisa. Prvi pobjednik je bio Robert Bautista Agut, a nakon njega i Grigor Dimitrov.

Bašić je zaslužio prvu ATP titulu. Svojim radom, treninzima, smirenošću obećavao je, bilo je pitanje vremena kada će se i to dogoditi.

Prije tačno deset godina, 26-godišnji Sarajlija se pojavio na touru. Kao što to pravilo nalaže, počeo je sa Futuresima, zatim Challangerima i onda je došao i ATP tour.

Prvi turnir je osvojio 2010. godine, a riječ je bilo o ITF Futuresu u Kiseljaku. Nakon toga, Bašić je u svoje vitrine donio još šest Futuresa i dva Challengera. Turnire iz serije Challengere osvajao je u Recenatiju i Gudalajari.

Mirza je imao i dosta oscilacija na ATP listi. Bilo je trenutaka velikih padova, uspona, a do početka ove godine, 109. pozicija mu je bio najbolji ranking karijere. Od naredne sedmice je u TOP 80, i tu će se zadržati, još više skočiti, jer mu je ovaj turnir trebao da pusti kočnicu.

Nisu mu nepoznati ni Grand slam turniri. Prije dvije godine je igrao drugo kolo Australian Opena, dok je na ostala tri Grand slama redovno učestvovao u kvalifikacijama, ali i te kvalifikacije će sada biti prošlost i Bašića ćemo gledati u glavnom žrijebu Rolland Garrosa, Wimbledona i US Opena.

Nakon Džumhura, dobili smo još jednog tenisera u svjetskom vrhu, s pravom možemo reći vrhu, jer razlike među teniserima plasiranim od 20. do 80. pozicije su veoma male.

Ovo nam daje i veliki optimizam pred Davis Cup, gdje imamo šansu da i tu Bosna i Hercegovina zakorači u Svjetsku grupu.

Prije šest godina činilo se kao san, nemoguće i nestvarno, a danas slavimo, probijamo barijere, rekorde, pišemo historiju u sportu kojeg su nazvali “sportom za bogate”, e pa bogati nismo, ali kad se zainatimo i proradimo onda smo opasni, veoma opasni.

PODIJELI