PODIJELI

PIŠE: Haris Zilić

Poznate su mnoge priče o anonimnim klubovima, koji su imali svoje nevjerovatne uspone, koje je kumovalo pojavljivnajima na velikoj sceni.

Počelo je sa čudesnom škotskom Gretnom, vrhunac dostiglo sa njemačkim Hoffenheimom. Malo je ko u tim fudbalskim bajkama dao prostor klubu iz Donje Austrije. Klub koji je imao trubulentnu historiju. Dosta gašenja, oživljavanja, dosta prepreka, peripetija, ali su konačno oživili 2001. godine, krenuli iz šeste lige, a danas igraju svoju drugu sezonu u Bundesligi.

U centru ove priče je St. Polten, klub iz istoimenog grada u Austriji, koji je glavno željezničko čvorište u podnožju Alpa.

Za one slabije upućene, klub igra na jednom od najslađih stadiona u Evropi (NV Arena), baš onakav kakvog sanjamo u BiH, možda i dosanjamo. Njihov uspon je bio strpljiv, planski i na kraju produktivan.

Prije četiri sezone igrali su finale Kupa Austrije, kao drugoligaš. Izašli su u Evropu kao skupina studljivih dječaka u školskom dvorištu. Ali, bili su “drski”, izbacili Botev, namučili PSV. S tim samopuzdanjem i onom “drskom” momačkom igrom, prije dvije godine su ušli u Bundesligu. Vidjeli su ih kao prolaznike, kroz vodeće austrijske travnate terene, ali u prvoj sezoni su izborili opstanak, u posljednjem kolu, posljednjim minutama, baš onako, što bi rekli sportisti, najslađe je minut do 12.

Nova sezona je počela razočaravajuće, sa tri poraza, ali od klubova koji nose ime i prezime u austrijskom i evropskom fudbal (Rapid, Lask, Sturm). Ne treba da zabrine loš start, jer su i prethodnih sezona pokazali da znaju odigrati one čudesne i historijske utakmice.

Nisu neki kapitalci na fudbalskom tržištu, ali predstavljaju srčanu ekipu, koja diše i balkanskim plućima. U svlačionici su: Daniel Petrović, Manuel Martić, Lorenz Grabovac, Aleksandar Vučenović, Damir Mehmedović i naš Adi Mehremić, bivši fudbaler Veleža i Olimpica.

Donja Austrija živi fudbal, ima svoj SKN St. Polten, bivšeg finalistu Kupa, prvaka austrijske “Cvajte”, a u budućnosti, ko zna, jer svaka lijepa priča i ima onaj šampionski kraj.

PODIJELI