PODIJELI

Na Kosovu je danas Dan žalosti povodom smrti Fadila Vokrrija, legenede kosovskog fudbala, a u holu Skupštine Kosova je odata počast pored kovčega juče preminulog Vokrrija, javlja Anadolu Agency (AA).

Pod patronatom premijera Kosova Ramusha Haradinaja danas se organizuje posljednji ispraćaj Fadila Vokrrija.

U holu Skupštine Kosova je u 12 sati upriličeno odavanje počasti pored kovčega legendi kosovskog fudbala.

Brojni građani i sportski radnici su u dugom redu, nijemo i u tišini, čekali da odaju posljednju počast svom sportskom idolu.

Među brojnim zvaničnicima posljednju poštu Fadilu Vokrriju odali su i predsjednik Albanije Ilir Meta, premijer Kosova Ramush Haradinaj, predsjednik Fudbalskog saveza Albanije Armend Duka i brojne druge javne ličnosti.

Nakon odavanja počasti zakazana je komemorativna sjednica u sali za plenarne sjednice Skupštine Kosova. Fadil Vokri je danas u 17 sati biti sahranjen na gradskom groblju u naselju Dragodan, u Prištini.

Odlukom predsjednika Kosova Hashima Thacija u znak državnog i građanskog poštovanja danas su državne zastave spuštene na pola koplja na svim državnim objektima Kosova, kako unutar tako i izvan zemlje.

Povodom smrti Fadila Vokrrija telegrame saučešća porodici Vokrri i Fudbalskom savezu Kosova uputili su najviši kosovski zvaničnici, političke partije, mnogobrojne ličnosti iz društvenog i političkog života Kosova, kao i predstavnici FIFA-e, UEFA-e i brojnih drugih fudbalskih saveza.

Fadil Vokrri je juče ujutro iznenada u 57 godini života preminuo od srčanog udara tokom vježbi u jednom fitnes klubu u Prištini. Vokrri je imao bogatu fudbalsku karijeru u zemlji i inostranstvu u periodu od 1980. do 1995. godine, a od 2008. godine pa do smrti bio na čelu Fudbalskog saveza Kosova.

Fadil Vokrri nosi velike zasluge za učlanjenje Kosova u UEFA-u i FIFA-u.

PODIJELI