PODIJELI

Piše: Mladen Bošnjak

Nikad svježiji, lucidniji, smireniji, jasniji…, nikad konkretniji, nikad mostarskiji nije bio Blaž Slišković kao onomad u emisiji „Nedjeljom u dva“ na HRT-u. Čas europski gospodin, čas hercegovački dernekaš, čas mostarski „brato“.

Kakav presjek jedne uistinu zanimljive karijere, jednog burnog života, kakav divan apolitični pogled na Bosnu i Hercegovinu, zemlju koju je razvalila upravo politika.
Blaža Sliškovića čini veličanstvenim poimanje nogometne igre koju je, prema konačnom priznanju, smatrao – zabavom! A sve da bi zabavio krajnje konzumente te igre, dakle, gledatelje. I jeste, baš nas je zabavljao. Blago očima koje su ga gledale.

A gledali su ga milijuni očiju, divili mu se, uživali u privilegiji što su suvremenici istinskog loptačkog genija. Koji danas kao trener i učitelj energično otklanja mogućnost da njegovi igrači ponavljaju njegove „greške“. Koji danas, kad podvlači crtu pod jedan dio života, otvoreno i bez snebivanja govori o kladionicama, mamurluku, Mojašu Radonjiću i svim mladenačkim hirovima.

I logično je da ga, kao takvog, ne zaobiđu trenerski uspjesi, logično je da uživa simpatije u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Logično je da mu se divio Zinedine Zidan, da mu je kapu skidao Alain Giresse, da su ga voljeli predsjednici klubova, navijači, suigrači.

Iskreno, uživao sam u Sliškovićevom TV nastupu, doživljavao sam ga kao i uvijek: generacijskim biserom, divio se ambiciji da se okuša na višoj trenerskoj razini, da se još neko vrijeme zabavlja. Svjestan sam ja da je nogomet svima biznis, težak biznis, posao snova, ali svijest da je postojao jedan dragulj kojemu je nogomet bio zabava – jača je, preteže i danas, i čini Blaža Sliškovića nenadmašnim. Uvažavao je Soldu koji mu je rekao da su nogometaši cirkusanti, prihvatio je tu kvalifikaciju, ali ja sebi dopuštam slobodu prijevoda: cirkusant je u prijevodu – artist!

Eto, to je bio Blaž Slišković: Artist!

Nažalost, tog istog dana kad sam gledao nikad svježijeg, smirenijeg i mostarskijeg Baku, na posljednji počinak ispraćen je Fadil Vokrri. Tek godinu mlađi od Sliškovića. Također artist.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.

PODIJELI