PODIJELI

Još samo devet reprezentacija tražimo među učesnicima na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Nakon što su noćas odigrana posljednja kola kvalifikacija u Južnoj Americi, te Srednjoj, Sjevernoj Americi i Karibima, plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, koje će se igrati od 14. juna do 15. jula, osigurale su 23 od ukupno 32 reprezentacije.

Rusija je kao zemlja domaćin osigurale nastup bez kvalifikacija, dok su ostale reprezentacije morale proći kvalifikacije. Iz zone Afrika put u Rusiju su osigurali Nigerija i Egipat, iz Južne Amerike Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija, iz Azije Iran, Japan, Južna Koreja i Saudijska Arabija, iz zone CONCACAF (Sjeverna i centralna Amerika, Karibi) Meksiko, Kostarika i Panama te iz Europe Njemačka, Engleska, Belgija, Španjolska, Poljska, Island, Srbija, Francuska i Portugal.

Zadnjih devet reprezentacija bit će odlučeno kroz dodatne kvalifikacije u studenom. Iz Evrope će nakon dodatnih kvalifikacija biti odlučene još četiri reprezentacije, a ždrijeb parova održat će se 17. oktobra. Dodatne kvalifikacije u Europi su odigurale Hrvatska, Švicarska, Italija, Danska, Švedska, Sjeverna Irska, Grčka i Irska. Prve utakmice doigravanja igrat će se od 9. do 11. novembra, a uzvrati od 12. do 14. novembra.

Dodatne kvalifikacije igraju još Peru i Novi Zeland te Australija i Honduras. Prve utakmice su na rasporedu od 6. do 14. studenog, a pobjednici idu na SP u Rusiju.

Posljednje tri reprezentacije iz zone Afrika bit će odlučene nakon zadnjeg kola kvalifikacija koje se igra 10. i 11. novembra.

SP 2018, učesnici (23 od 32):

Rusija

Njemačka

Engleska

Belgija

Španjolska

Poljska

Island

Srbija

Francuska

Portugal

Nigerija

Egipat

Brazil

Urugvaj

Argentina

Kolumbija

Iran

Japan

Južna Koreja

Saudijska Arabija

Meksiko

Kostarika

Panama

PODIJELI