PODIJELI

RAZGOVARAO: Adnan Pločo

U junu 2018. godine, nakon dvije titule prvaka BiH sa Zrinjskim, Kenan Pirić je preselio u Sloveniju i potpisao za Maribor.

Već u prvoj sezoni se izborio za “jedinicu” Viola, osvojio je naslov prvaka, a uskoro ima priliku da osvoji Kup i okiti se duplom krunom.

Na početku razgovora za Sportske.ba Pirić kaže da je zadovoljan sezonom i da se nada da će sa Mariborom osvojiti duplu krunu.

– Što se tiče ove sezone mogu reći da sam jako zadovoljan. Prvo svojim radom, treninzima i napretkom, a onda kao kruna svega toga je došla titula. Istina je da smo u brobi za duplu krunu i nadam se a će se to desiti – otkriva Pirić na početku razgovora za Sportske.ba

Pirić se ponovo našao na spisku selektora Roberta Prosinečkog za utakmice A tima protiv Finske i Italije u kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo. Kaže da je to za njega nešto najljepše.

– Poziv u reprezentaciju smatram velikom nagradom za moj trud i rad tokom cijele sezone. Reprezentacija je nešto najljepše što jedan sportista može da doživi u toku svoje karijere – iskren je Pirić.

Zmajeve očekuju utakmice sa Finskom (8. juna) i Italijom (11. juna). Naš golman očekuje teške utakmice, ali vjeruje da se možemo nositi sa protivnicima.

– Utakmice neće biti lake. Što se tiče Finske mislim da smo kvalitetnija ekipa, ali to trebamo pokazati na terenu. Uz adekvatnu pripremo i analizu mislim da se možemo nositi i sa reprezentacijama kao što je Italija. Imamo kvalitetne igrače koji se mogu suprotstaviti njihovom timu – kazao je bivši golman Gradine, Slobode i Zrinjskog.

Iako igra u Sloveniji Pirić prati Premijer ligu BiH. Smatra da je Sarajevo zasluženo osvojilo naslov prvaka, a da njegovi bivši klubovi Zrinjski i Sloboda nisu bili na nivou.

– Naravno da pratim Premijer ligu BiH. Sarajevo je zasluženo došlo do duple krune. U ovom trenutku su, uz trenera Husrefa Musemića koji ih je odlično posložio, najkvalitetnija ekipa. Zrinjski je imao dosta turbulencija tokom sezone, tako da u ključnim trenucima nisu bili na adekvatnom nivou. Sloboda je također imala velikh problema, zbog čega, i uz sve napore trenera Zlatana Nalića i igrača, nisu uspjeli izboriti nastup u Evropi. Nadam se da će se dolaskom ove nove Uprave stanje u Slobodi popraviti – kaže nam Pirić.

Pirić je relativno mlad golman, igra u sjajnoj formi, reprezentativac je i ako nastavi u ovom ritmu realno je očekivati ponude većih klubova od Maribora za njega. Kaže da ne razmišlja o tome, ali je otkrio u kojem klubu bi volio braniti.

– Trenutno sam fokusiran na Maribor, ali uz neku dobru ponudu koja bi zadovoljila obje strane transfer bi vjerovatno bio realizovan. Barcelona je klub koji pratim od malih nogu, tako da bih volio jednog dana stajati na njihovom golu – rekao je na kraju razgovora za Sportske.ba Kenan Pirić koji je ove sezone u dresu Maribora odigrao 19 utakmica, a na šest je mrežu sačuvao netaknutom.

PODIJELI