PODIJELI

Piše: Nail MUŠKIĆ

Pratim već neko vrijeme naše državne selekcije i klubove. Pogotovo kada igraju internacionalne utakmice. Klubovi, za razliku od reprezentacija nemaju privilegiju igrati dugo u Evropi.

Ono što me iznenađuje jeste kako često slavimo, recimo, remi s Grcima. Nisam pristalica komentara i “sveznalica” po društevnim mrežama, ali dobrim dijelom slažem se kada su neke opravdane kritike u pitanju.

Naprimjer, nas čudi kao to što Grčka igra staromodno, a mi mislimo da je i danas u trendu lepršavost, proturanje kroz noge, pogađanje prečki… To je prošlo, to je lanjski snijeg u Evropi.

Pustite priče o prečkama

Za većinu bh navijača Grčka je niko i ništa, ali Grci nisu jedini koji tako igraju u Evropi. Međutim, kada odu na velika takmičenja, njihova se država promoviše, vijore zastave, a nama ostaje da vrtimo snimke i šanse iz kvalifikacija, eventualno iz baraža. Ili se vraćamo na “ofsajd” sa svjetskog prvenstva u Brazilu.

Moja molba za “glave” u NSBiH, za selektore mlađih selekcija, jeste da ne zaboravljaju i ne zapostavljaju našu djecu u svijetu. Nemojte im zatvarati vrata!

Ne zaboravite da jedna Švicarska ima devet nogometnih liga. Da je jedan Meho Kodro, takvo veliko ime preuzeo švicarskog drugoligaša Serveta, premda je ranije vodio Real S., Sarajevo, reprezentaciju… To potvrđuje kakav je kvalitet ovdašnjih klubova. Kada selektori biraju igrače, pogotovo u mlađim selekcijama, uglavnom biraju iz Premijer lige BiH. Međutim, ne treba zapostavljati našu djecu, koja igraju čak i u nižim ligama. Zašto? Zato što se u Evropi radi kvalitetnije i tako je od najnižeg ranga.

Recimo, u Švicarskoj je veći profesionalizam čak i u drugoligaškim klubovima, nego kod nas u Premijer ligi. To je realnost.

Ne podcjenjujem rad u našim klubovima, ali Evropa je godinama, ako ne i desetljećima ispred nas. Šta ćemo kada sa scene odu Edin Džeko, Emir Spahić, Vedad Ibišević… Neće oni vječno igrati, a vidi li danas neko njihove potencijalne nasljednike? Daj Bože. Ja ih ne vidim. Nikad nisam volio negativce, pesimiste i kritičare, ni dok sam igrao, a ni danas, ali ljudi se s pravom pitaju ko će zamijeniti sadašnje Zmajeve.

Ja sam zabrinut za budućnost naše A reprezentacije. Kada pogledamo trenutno stanje mlade selekcije, ne daje nam nikakvu budućnost. U mlađim selekcijama puno se više forsiraju domaći igrači, a na štetu naše djece iz dijaspore. To nikako ne znači da u BiH nema talenata i kvalitetnog rada. Naprotiv. Ima, ali evo naš način rada sa mladima kasni za Švicvarskom barem deset godina.

Ne treba nas hrabriti prošlogodišnja pobjeda A tima protiv Švicarske. Bila je to samo prijateljska utakmica, jer je to sasvim drugačija švicarska reprezentacija i igra od one prave.

Sarajevo ispalo zbog bahatosti

Osvrnuo bih se na utakmice naših klubova u Evropi, a najviše na FK Sarajevo. Duže vremena analiziram Sarajevo, iako sam lično simpatizer Čelika. I raduje me što je Čelik ostao u Premijer ligi.

Sigurno mogu reći da je Sarajevo raspolagalo s boljom infrastrukturom nego bilo koji premijerligaš.

Recimo, velika je stvar što je jedan biznismen poput Vincent Tana došao uložiti svoje pare u naš klub. Imaju profesionalnu akademiju na zavidnom nivou, međutim Sarajevo, mislim prvi tim, ode u Zenicu i remiziraju, a to pravdaju nefudbalskim razlozima. Kada uporedite ta dva kluba, počevši od vrijednosti svakog pojedinca, pa do plaćanja igrača, pa rad u akademiji, slika s terena jedne takve utakmice, ne daje za pravo da se kaže kako Sarajevo radi profesionalno. Razlika je minimalna, skoro neprimjetna.

Nije se smjelo desiti da Sarajevo padne nakon gola u 7. minuti, jer takav šok određuje tok igre po mentalnoj spremi igrača, a najmanje taktika trenera i igračke sposobnosti. Za svakg pojedinca mentalno i fizički spremnog, jedan gol u ranoj fazi, nije prepreka koja se ne može prestići, ali se desilo suprotno. Taj gol u ranoj fazi opteretio je igrače Sarajeva i koštao plasmana u drugo pretkolo Lige Evrope. Bahatost i neprofesionalizam su odlučili.

Informacija i priča o super talentiranom Dalu Varešanoviću, koji je otišao u Liverpul, potvrđuje moje tvrdnje da su naša budućnost igrači i talenti koji igraju po Ligama petice, a ne oni koji dolaze iz Češke, Slovenije, Slovačke…

Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje redakcije portala Sportske.ba, već isključivo autora.

PODIJELI