PODIJELI

Svaki Mundijal izrodi nove heroje, a neki su heroji bez obzira na to šta naprave za svoju zemlju. Težak život, zla sudbina i snaga da sve prevaziđu najčešća su priča igrača iz Južne Amerike i Afrike, a jednu od najpotresnijih definitivno svakako je imala zvijezda Nigerije Victor Moses.

Njegova otadžbina vrlo često je pogođena ratnim sukobima koji traju i danas. Svakodnevno se mogu pročitati stravični podaci o nastradalim i ranjenim, te bezbroj onih koji su napustili svoje domove. U jednim od brojnih nemira stradali su i Mozesovi roditelji tokom 2000. godine. Josefina i Austin Moses nastradali su tokom tromjesečne pobune koja je nastala nakon odluke lokalnih vlasti u Kaduni da uvedu šerijatske zakone. Njih dvoje su bili među istaknutijim hrišćanima koji su se protivili takvoj odluci i bili među 5.000 ljudi koji su izgubili život. Tada 11-godišnji Victor izbjegao je smrt samo zato što nije bio kod kuće, a pogodit ćete, trčao je za loptom na obližnjoj livadi. Svjesni opasnosti koja prijeti talentovanom dječaku, prijatelji njegovih roditelja su ga sakrili, a poslije sedam dana nakon što je u ruševinama kuće ugledao tijela svojih roditelja, već je bio kod udomiteljske porodice u južnom Londonu.

– Moj prvi utisak o Engleskoj bio je da je to raj na zemlji. Bilo je to okruženje potpuno nepoznato za mene, daleko od Kadune, u kojem nisam nikoga znao. Nisam znao ni jezik i bilo je jako teško steći nove prijatelje. Početak je bio težak, ali preživio sam – prisjeća se Mozes.

Sve što je imao bio je fudbal. Odmah po dolasku u prijestolnicu Engleske priključio se omladinskom pogonu Crystal Palacea, a njegov trener Tony Luisy slikovito je opisao njegov talenat.

– Bio je jedan od milion. Bio je Cristijano Ronaldo našeg tima – rekao je Luisy.

I bukvalno je jedan od milion, jer ko zna koliko djece izgubi život ili ostane da živi u bijedi i između ratnih sukoba.

Poslije Crystal Palacea nastupao je za Wigan i Chelsea, čiji je i danas član, a dio vremena proveo je na pozajmicama u Liverpoolu, Stoke Cityu i West Hamu. Sada će sa “superorlovima” pokušati da izađe iz jedne od najtežih grupa u kojoj se nalaze Argentina, Hrvatska i Island.

PODIJELI