PODIJELI

Ko je, zapravo, Mujo Selimović koji se pominje u kontekstu preuzimanja Željezničara.

Ovaj poznati regionalni biznismen rođen je u Sarajevu 1969.godine. Dipomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Njegova porodica poznata je u poslovnom svijetu već više od tri decenije. Naime, 1989. su osnivali prvu firmu MIMS.

Proizvodnja hrane i pića

Svoj današnji biznis Selimovići su sagradili iz pepela, kupujući nakon rata sarajevske kompanije čiji razrušeni pogoni i izgubljeno tržište nisu imali nikakvu vrijednost. Vraćali su im potom stare djelatnosti kako bi ih vratili na put s kojeg su ispale u ratnim razaranjima. Tako sada imaju proizvodnju hrane i pića, trgovci su, imaju medije.

Mujo Selimović od 1993. do 1997. bavio izvozom hrane u BiH, Hrvatsku i Poljsku. Osnovao je u Češkoj kompaniju Inter Mims i u četiri godine u trgovini hranom okrenulo se 15 miliona eura. Bio je to mali biznis.

U ratnom Sarajevu je ostavio maloprodajno preduzeće MIMS, koje je sa sestrom Mujesirom osnovao četiri godine ranije i doveo do tri prodavnice i 20 zaposlenih. Otac Hilmo Selimović bio je prije rata generalni direktor Sarajevske pivare, a nakon rata u nju se vratio kao likvidator. Kompaniji je bio presuđen stečaj, ali Hilmo je odlučio drugačije. Kupio je Pivaru i njen biznis otad raste.

“Vjerujem samo u rad. Ako ne uspuješ, moraš pokušati ponovo pa će prije ili kasnije i uspjeh doći”, kazao je jednom Mujo Selimović.

Iz pepela stvarao gigante

Jedno vrijeme bh. javnost ga je doživljavala kao balkanskog tajkuna i ovdašnjim pandanom Ivice Todorića i Miroslava Miškovića.

Mnogo je kompanije koje su bile ili su još uvijek pod njegovim kišobranom.

Kupio je 2001. u ratu uništenu štampariju Unioninvestplastiku. Dobio je minirano zemljište i 30 radnika koji nisu imali na čemu da rade jer su mašine odnijete u ratu. Selimovići su uložili nešto više od milion eura u prvih nekoliko mjeseci. Kupili su mašine, obnovili štampariju i podigli prihode sa tadašnjih stotinjak hiljada eura na preko 14 miliona eura. Zaposlili su 160 ljudi.

Razrušene prodajne centre trgovačke kuće Merkur u Sarajevu, Mostaru i još nekoliko gradova kupuje 2002. godine. U pet godina ulažili su 17 miliona eura.

Mediji i sport

Tako je bilo i s Poletom, proizvodnjom ambalaže. Kupili su kompaniju koja je izgubila tržište i dobili tehnologiju zastarjelu dvije generacije. Uložili su devet miliona eura u novu zgradu i opremu i ušli u transportnu ambalažu. Polet je brzo stao na noge i počeo donositi milionsku dobit.

Posebnu pažnju porodica Selimović je posvetila medijima. Prvo su imali dnevne novine San, a onda su kupili Oslobođenje, najzvučniji medijski brend ratnog Sarajeva, koje je bilo na samrti i trebalo ga je spasiti.

Magazin Dani su bili njihov naredni poduhvat, a onda i portal Bussines.hr.

Početkom 2018.godine postali su i vlasnici sarajevske TV1.

U sport su ušli preko Fudbalskog kluba Olimpik iz Sarajeva.

Klub koji je u ratnom vihoru 1993. godine formirala grupa entuzijasta, narastao je kroz godine i stigao do Premijer lige. Trenutno se takmiče u Prvoj ligi Federacije BiH i sa Veležom se bore za plasman u viši rang.

Mujo Selimovic i Bill Clinton

Sponzorisao i FK Sarajevo

Kompanije u vlasništvu porodice Selimović godinama unazad sponzorisali su i Sarajevo, ali i Željezničar koji im je sada zapao za oko i u koji žele investirati novac.

U poslovnom svijetu, Mujo Selimović slovi i kao čovjek od povjerenja bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Poznato je da mu je Selimović bio domaćim prije nekoliko godina kada je Clinton bio u posjeti BiH.

Česti odlasci ovog biznismena u SAD, samo potvrđuju njihovu povezanost u zajedničkim projektima.

 

(E. K. Sportske.ba)

PODIJELI