PODIJELI
Kocaman i Omerovic

Fahrudin Omerović, nekadašnji golman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine za koju je upisao tri nastupa 1996, a prethodno Jugoslavije, prvi je saradnik Aykuta Kocamana, trenera Fenerbahcea, koji zauzima sedmo mjesto poslije 11. kola turske Super lige sa 17 bodova, devet manje u odnosu na vodeći Galatasaray.

U razgovoru za Al Jazeera Balkans Omerović je kazao kako bi se zajedno sa Aykutom Kocemanom prijavio za selektora reprezentacije BiH koji još uvijek nije izabran.

Ljudi koji odlučuju o selektoru imaju kriterije, a stvar je vizije i njihovog plana koga će izabrati. Nije važan samo trenutni uspjeh, nego treba temeljitije rješavati organizaciju i rad svih selekcija. Džeko, Ibišević, Lulić, Pjanić su dosad iznijeli veliki teret, a dolazi vrijeme za smjenu generacija. Vjerujem da će odabir biti najbolji za reprezentaciju. Kocaman i ja bismo se prijavili u tandemu za selektora da možemo, ali ne znam da li bismo bili prihvaćeni”, rekao je, uz osmijeh, Omerović.

Govorio je nekada odlični golman i o trenutnoj situaciji u reprezentaciji BiH koja se nalazi u blagom padu.

„Neminovno je da je došlo do pada reprezentacije i generacije koja je postigla najveći uspjeh odlaskom na Mundijal u Brazilu. Igrači su se psihološki ispraznili, a u proteklom periodu nije bilo novih imena koji bi dali doprinos da taj pad bude manji ili da ga izbjegnemo. Bili smo nosilac u kvalifikacijama za EP 2016. i propustili smo dva velika takmičenja, tako da će drugi biti favoriti u idućem ciklusu“.

Nedavno je Omerović na stolu imao ponudu Konyaspora, ali je odlučio ostati u Fenerbacheu kao asistent Kocamanu, a o svojim planovima za budućnost rekao je sljedeće.

„Ugovor na dvije godine sa Fenerbahceom ne znači ništa. U prvom mandatu zabilježili smo najbolje rezultate u trećoj godini rada u ovom klubu. Navažnije je da kvalitetno radimo i stvaramo karakternu ekipu da ostvarimo ono što trener zamisli. Feneru je primarno da osvoji šampionsku titulu i do nje nije lako doći. Osim kratkoročnog cilja, želimo stvoriti ekipu koja bi dominirala dugo u Turskoj, a to je moguće ako ostanemo četiri-pet godina“.

PODIJELI