PODIJELI

Na današnji dan prije tačno 25 godina trebala je biti odigrana utakmica Prve lige Jugoslavije između Željezničara i beogradskog Rada na Grbavici.

Igrači na zagrijavanju

Mnogi igrači Plavog tima nisu mogli ni slutiti da bi upravo ta utakmica mogla biti njihova posljednja u plavom dresu u Dolini ćupova. Igračima Rada u Beogradu su savjetovali da ne dolaze u Sarajevo, ali oni su se oglušili na to i kao pravi sportisti došli na megdan svom starom rivalu. Tog 5. aprila 1992. igrači obje ekipe, negdje oko 14 sati i 30 minuta, izašli su na zagrijavanje, a iako je na ulicama našeg glavnog bilo napeto ništa nije slutilo da do susreta neće doći.

Ipak, nekoliko minuta kasnije čula se pucnjava, a igrači su pobjegli u svlačionice. Susret između Željezničara i Rada nikada nije odigran i tako su Plavi završili svoj nastup u Prvoj ligi SFRJ. Na stadionu i oko stadiona vladala je haotična atmosfera. Na ulicama Sarajeva već su bile postavljene barikade. Lukavica je bila odsječena, a hiljade građana iz pravca Dobrinje krenulo je prema Skupštini na Marijin dvoru kako bi podržali proteste za mir.

Fudbaleri Rada su ušli u autobus i zahvaljujući Josipu Katalinskom Škiji, legendarnom fudbaleru Plavih i velikom čovjeku, sportisti i humanisti bezbjedno su stigli do sarajevskog aerodroma odakle su otišli za Beograd.

Škrba, Pavlović, Katana, Alihodžić, Nikolić, Slišković, Gajić, Stojanović, Nikić, Milošević, Stanić, Krunić, Velić, Janković, Bogdanović, Karić, Adžem, Hurić i drugi, te trener Milan Ribar nisu mogli ni slutiti da nikada više neće zaigrati na Grbavici.

Priliku iz te generacije da na Grbavici igra prije i poslije rata imao je Haris Alihodžić. On je za Sportske.ba govorio šta se dešavalo tog dana.

– Sjećam se da smo došli na stadion i utakmica je trebala da se igra. Ipak pucnjava je prekinula sve to i mi smo završili u svlačionici. Nakon toga zahvaljujući Josipu Katalinskom Škiji igrači Rada su prebačeni na aerodrom i otputovali su za Beograd. Imao sam sreću da prije i poslije rata igram na Grbavici.

Legendarni golman i ljubimac navijača Željezničara Dragan Škrba dobro se sjeća šta se sve dešavalo na dan kada je trebala biti odigrana utakmica Željezničar – Rad, ali i noć ranije. Za Sportske.ba Škrba se prisjetio svega što se dešavalo tih dana u Sarajevu.

– Bili smo u karantinu u hotelu Bristol, gdje smo stigli noć prije utakmice. Negdje oko pola dva ujutro probudila nas je pucnjava i galama. Izašli smo pred hotel, ljudi su trčali, vrištali, ali se sve ubrzo smirilo. Sutradan smo ustali, neki mostovi su bili blokirani, ali smo mi bez problema stigli do stadiona. Trener Milan Ribar odredio je igrače koji će početi tu utakmicu i mi smo izašli na zagrijavanje. Malo zatim začula se pucnjava kod Policijske škole na Vracama i mi smo pobjegli u svlačionicu. Moram istaći da nas je sve bilo strah jer nismo znali šta se dešava. Bili smo izgubljeni i mi, ali i igrači Rada. Otišli smo poslije svojim kućama i to je bio kraj. Fudbaleri Rada su bez ikakvih problema prebačeni na aerodrom odakle su otišli u Beograd. Njima je prilikom transporta mnogo pomogao Josip Katalinski Škija. Već ranije sam imao potpisan ugovor sa portugalskim klubom Portimonense i karijeru sam nastavio tamo. Dva dana kasnije, tačnije 7. aprila otputovao sam u Beograd kod Ivice Osima, koji je u to vrijeme bio selektor Jugoslavije. Tamo sam ostao 10 dana, a onda sam odletio preko Budimpešte za Portugal – kazao je na kraju razgovora za Sporstke.ba Dragan Škrba.

(Adnan Pločo/Sportske.ba)

PODIJELI