PODIJELI

Ženska juniorska rukometna reprezentacija BiH izgubila je i u drugoj prijateljskoj utakmici protiv Selekcije Sjeverne Makedonije rezultatom 28:30.

Nakon što su sinoć izgubile 26:32, kada su izgledale blijedo i nemotivisano, danas su bh. predstavnice zaigrale mnogo bolji rukomet. Bile su bolje od protivnica, više motivisane i željne rezultata i dokazivanja. Međutim nisu iskoristile čak osam sedmeraca.

“Mislim da sinoć šest golova razlike za Makedoniju nije realno. Ne trebamo zaboraviti da u ovoj utakmici samo u prvom poluvremenu smo imali sedam nerealizovanih sedmeraca. To je ustvari nedostatak igranja utakmica i nedostatak međunarodne scene koje nemaju naše djevojke. Ali u suštini danas su odigrale puno opuštenije, puno lakše. To što smo izgubili dva razlike nije realan rezultat ali sve u svemu, jako sam zadovoljna”, kazala je selektorica Sanja Bajgorić.

Ekipa u narednim danima putuje u Bugarsku gdje ih očekuje Evropsko prvenstvo B divizije, gdje se nalazi u grupi B sa Poljskom, Finskom, Ukrajinom i Izraelom. Prvi meč na rasporedu je već prvog dana turnira, tačnije 13. jula sa početkom od 15 sati, a protivnik je selekcija Ukrajine.

“Ako mi u Bugarskoj pružimo utakmice kao što smo danas sigurno ćemo napraviti dobar rezultat. Ne poznajemo dovoljno protivnice. Ne znam iz kojeg razloga ljudi jednostavno ne dozvoljavaju da se dođe do nekih informacija. Ja sam dobila neke video snimke koje su oni igrali unazad dvije godine. Ne znam koliko je to relevantno. Nećemo se bazirati na to. Mi ćemo se bazirati na našu igru i prilagođavati je protivniku. Bilo bi suvišno pripremati ekipu za nešto u što nismo 100% sigurni”, dodala je Bajgorić.

Naglasila je kako se vrlo malo ulaže u rukomet na ovim prostorima.

“Vidjeli ste koliko ove djevojke pružaju, koliko mogu sa improvizovanim okupljanjima. Makedonija je bila na visinskim pripremama. Nakon toga odigrali su prijateljsku utakmicu u Bugarskoj pa su došli nama ovdje u goste, a nama je ovo druga međunarodna utakmica. Prema tome svaka čast djevojkama, kapa do poda na borbenosti i na želji. Mislim da definitivno u ove djevojke treba ulagati i kompletan Rukometni savez treba da ima sluha za njih”, istakla je Bajgorić te dodala: “Od samog nastupa u Tuzli, njih krasi jedinstvo, borbenost, želja za dokazivanjem, želja za pobjedom i mislim da je to iz jednog prostog razloga, što im nedostaje reprezentativnog igranja jer evo krenuli smo unazad godinu dana i mislim da one stvarno ponosno nose grb Bosne i Hercegovine.”

Belma Baralija (Sportske.ba)