PODIJELI

U 11. kolu jesenjeg dijela sezone A1 lige FBiH u Brčkom su se sastali KK Brčko Distrikt i KK IBU Spartans Sarajevo. Zbog velike greške sudijskog dvojca, Efendića i Becića, na samom kraju utakmice, Spartansi su došli do pobjede rezultatom 89 – 88.

Imali su gostujući košarkaši nekoliko sekundi prije kraja slobodna bacanja. Nakon promašaja drugog, u napadu loptu je uhvatio Grošić R., te je šutirao za izjednačenje. Prilikom šuta sudije su svirale faul, te su gostima dodijelili tri slobodna bacanja, iako se na snimku jasno vidi da je šut bio iz zone za dva poena. Međutim, prije samog šuta, Grošić je napravio i grešku u koracima, što se također jasno vidi na video snimku koji je objavljen na stranici KK Brčko Distrikt.

Zbog velike greške koja je u konačnici uticala i na sam rezultat, obojica sudija su kažnjeni sa tri utakmice nedeligaranja, te novčanom kaznom u visini od 50 KM.

Zanimljivo je da su čelnici KK IBU Spartana Sarajevo prejuridicirali odluku Saveza, te su u svoj konačan saldo bodova i pobjeda, uračunali i sedmu pobjedu ostvarenu u Brčkom i prije zvanične odluke Saveza, što se može vidjeti i na fotografiji.

Nije za pohvalu činjenica da su sudije griješile i da svi klubovi imaju primjedbe na suđenje, ali je svakako za pohvalu reakcija Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla koji je kaznio glavne aktere koji su učestvovali u ovoj utakmici. Prethodno, tokom prvestba, kažnjeno je šest sudija, a to su Namik Fočo, Sabina Baloš, Abdin Korjenić, Esad Pelja, Amer Bambur, Adnan Pašalić, te komesar Samir Krđalić.

PODIJELI