PODIJELI

Banja Luka s pravom može nositii naziv rukometnog grada. U Boriku su se rađali i rađaju se mnogi talenti. To je mjesto gdje su dolazili i veliki trofeji kao titula prvaka Evrope.

Ženski rukomet na Vrbasu je također prepoznatljiv. U posljednje vrijeme sve veći akcenat se baca na mlađe snage, a jedna od takvih je i 17-godišnja, Jovana Budiša. Za Jovanu je interesantno da pored aktivnog igranja rukometa, također je i u sudijskim vodama. U izjavi za portal Sportske.ba nije krila veliku ljubav prema ovom sportu, gdje ističe da u budućnosti želi da napreduje na pomenutom polju.

“Prije četiri godine počela sam da treniram rukomet. Ljubav prema ovom sport prenio mi je stric Draško koji je tokom svog života veliki broj vremena proveo u dvorani i imao je želju da i ja nastavim tim putem. Počela sam sa njim i tatom da dolazim na utakmice i aktivno da treniram. Sada sam igračica u ŽORK “Omladinac” gdje smo trudom i radom stigle do Prve lige RS. Osim igranja, također sam rukometni sudija gdje sudim Drugu ligu RS. Učenica sam drugog razreda Tehničke škole. Pored igranja i suđenja dugogodišnji sam član folklornog Ansambla Narodnih Igara i Pjesama “Veselin Masleša”, rekla je ova mlada Banjalučanka, a zatim dodala:

“Što se tiče suđenja cilj mi je da dođemo do Premijer lige. U nekom daljem životu sigurno ću nastaviti baviti se rukometom bilo to suđenje ili igranje, ispred mene je još puno stepenica života, ali necu posustati.”

Jovana Budiša je sa partnericom Lanom Kenežević sudila i posljednje državno prvenstvo BiH za omladinske kategorije i ORKA turnir, gdje nisu izostajale ni riječi pohvale za ove mlade djevojke.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI