PODIJELI

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u budućnosti bi mogla dobiti svoj “nacionalni stadion”.

Delegacija UEFA-e boravila je u Sarajevu, a u sklopu posjete, predstavljen im je idejni projekat izgradnje nacionalnog stadiona na području sarajevske općine Novi Grad.

Prema predstavljenom projektu, stadion koji bi se gradio bio bi kapaciteta 30.000 sjedećih mjesta te bi spadao u četvrtu kategoriju koja ispunjava sve uslove za odigravanje utakmica pod okriljem FIFA-e i UEFA-e uključujući i susrete Lige prvaka

Zajedno s načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem i njegovim saradnicima eksperti UEFA-e Nebojša Ivković, inspektor za infrastrukturne kriterije nogometnih stadiona, te stručnim tim u ime Nogometnog saveza BiH Nihad Hodžić i Adil Osmanović obišli su lokaciju na kojoj je planirana gradnja stadiona, kao i kompleks Centra “Safet Zajko”. Ivković je pozitivno ocijenio idejno rješenje te je naglasio da je veoma bitno što je lokacija stadiona saobraćajno dobro povezana s gradom te bi samim tim omogućavala nesmetan dolazak i odlazak posjetilaca, piše portal Klix.ba.

Idejno rješenje pod radnim nazivom “BiH Arena” uradila je firma Aksa d.o.o. iz Zenice. Autor je Zvjezdan Turkić, a saradnici na projektu su bili Nejla Borić i Andrej Šetka.

PODIJELI