PODIJELI

Bosna i Hercegovina će u ponedjeljak odigrati svoj treći susret u Ligi nacija. Zmajevi će na Grbavici dočekati Sjevernu Irsku.

Jedna od glavnih prijetnja po naš gol u tom duelu bit će Gavin Whyte čijem klupskom treneru uopšte nije drago što je ovaj napadač otišao na reprezentativno okupljanje.

Whyte je ljetos pojačao Oxford, a njegov trener Karl Robinson je slao poruke Martinu O'Neillu da ga oslobid reprezentativnih obaveza, ali je dobio negativne odgovore.

“Pitao sam može li se Gavin vratiti, nije kao da se radi o reprezentativnu koji je godinu u ekipi, a godinu van ekipe. Oni će reći kako imaju odraditi svoj posao, ali mi trebamo zadržati naš posao, igrači trebaju prehraniti porodice”, kazao je menadžer Oxforda.

“Ogorčen sam, ovo je frustrirajuće za sve. Da imaju cijeli tim spreman Whyte ne bi ni igrao. Gubimo jednog od naših najboljih igrača u posljednje vrijeme. Je li to fer prema navijačima, ostalim igračima i klupskom osoblju”, pita se Robinson.

O'Neill mu je odgovorio na press-konferenciji pred večerašnji duel sa Austrijom.

“Whyte je bio član seniorske reprezentacije na način da je još ljetos uvršten u tim. Iznenadilo me to što Karl tvrdi da ga je on odveo do reprezentacije nakon što mu je dao priliku u klubu”

“Whyte je u planu za ove dvije utakmice, zato sam ga uvrstio u tim. Iznenađen sam. Šest godina sam selektor i još nisam naišao na trenera koji ne pušta igrača vikendom jer imam važan reprezentativni meč tokom sedmice. To mi se nikad nije desilo za ovih šest godina”.

“Mogu vam garantovati da će u slučaju ponude prva stvar koju će Oxford reći je ta da je Whyte reprezentativac. Gavin je odušeljeven što je ovdje tako da mislim da bi Karl trebao razmisliti prije progovori.”

Ljutna Robinsona je donekle i opravdana s obzirom da je Oxford prikovan za dno tabele League One sa osvojenih šest bodova na 12 mečeva.

Whyte je za Sjevernu Irsku debitovao protiv Izraela u septembru kada je zabio i gol.

PODIJELI