PODIJELI

Nije rijedak slučaj da u rukometnim klubovima vidimo sestre. BiH je možda najbolji primjer gdje su sestre simboli i okosnice klubova, a zanimljiva nam priča po tom pitanju dolazi i iz susjedne Hrvatske.

Novi talas hrvatskih rukometašica daje veliku nadu da bi “Kaubojke” u budućnosti mogle napraviti vrlo dobre rezultate. Prošle godine ženska rukometna reprezentacija Hrvatske je napravila jedan presjek, pa su tako u rad seniorske selekcije uključene sestre blizanke, Dora i Larissa Kalaus. Pomenute rukometašice rođene su 24.6.1996. godine u Zagrebu, a trenutno sa dosta uspjeha nastupaju za zagrebačku Lokomotivu.

Sa Lokosicama imaju i osvojen Challenge Cup, a pored silnih klupskih i reprezentativnih obaveza ove šarmantne sestre izdvojile su vrijeme za ekskluzivni razgovor za portal Sportske.ba.

“U sportu sam od malena, krenula sam sa pet godina na taekwondo, a u rukomet sam otišla samo zato što su sve prijateljice iz razreda išle u školu rukometa u križevaćkom klubu. U ŽRK Mlinar bila sam dvije godine i igrala mini-rukomet, a s odlaskom u više razrede osnovne škole stigla je i ponuda iz Podravke da dođemo kod njih u omladinski pogon. Nekoliko sam godina bila u mlađim uzrastima, a kad sam trebala ući u prvu ekipu dogovorili smo se da bi najbolje bilo da odem na posudbu u ŽRK Koka. Tamo sam bila do završetka srednje i onda je slijedio upis na fakultet. U Lokomotivu smo došle baš zbog faksa i tu nam se otvorila prilika da igramo u velikom klubu u punoj minutaži i dobivamo iskustvo. Mislim da se ta pružena prilika nama mladima isplatila i presretna sam zbog toga”, rekla je Dora Kalaus za Sportske. ba i dodala:

“Što se tiče igranja za reprezentaciju to je uvijek čast. Nadam se i priželjkujem da će preostale dvije kvalifikacijske utakmice dobro proći i da ćemo nastaviti dobro raditi i u reprezentaciji.”

Hrvatsku 30.5. i 2.6. očekuju ključne utakmice u kvalifikacijama za EP protiv Švicarske i Ukrajine. Interesantno da sestre Kalaus nisu jedine blizanke u reprezentaciji Hrvatske, obzirom da su tu i sestre Posavec, Stela i Paula. Larissa je u razgovoru za Sportske.ba istakla da je velika želja plasman sa Hrvatskom na EP, a pored toga ne krije se želja ni za još jednim iskorakom sa RK Lokomotiva.

“Mislim da je Dora dobro opisala naše početke, a što se daljnjih ciljeva tiče, želja nam je objema da reprezentacija prođe ove kvalifikacije i plasira se na EP u Francuskoj, što mislim da svakako možemo. Nadam se da ću ostati i iduće sezone u RK Lokomotivi i da ćemo s klubom otići jedan korak dalje u Europi i igrati EHF Cup. Moj je cilj završiti studij psihologije u roku i okušati se u profesionalnom igranju rukometa”, riječi su Larisse Kalaus.

Sestre Kalaus su u riznice trofeja ove sezone dodale i trofej namjenjen osvajačima Kupa Hrvatske.

(Haris Zilić/Sportske.ba)

PODIJELI