PODIJELI

Na zimskim Olimpijskim igrama jedna priča bolja od druge. Vidjeli smo mirenje Sjeverne i Južne Koreje na otvaranju pa onda i u vidu zajedničke reprezentacije, vidjeli smo niz afričkih debitanata na snijegu, kanadskog snowboardera koji je prošle godine jedva ostao živ pa osvojio bronzu, a najnovija senzacija je Red Gerard (17).

Izrazito simpatičan Amerikanac dospio je na naslovnice svjetskih medija jer je osvojio zlatnu medalju u snowboardu (disciplina slopestyle) nakon što je umalo zakasnio na finale.

Gerard je do kasno u noć gledao seriju Brooklyn Nine-Nine na Netflixu i prespavao je alarm kojif je navio za 6 sati. Nasreću, nakon 20 minuta probudio ga je cimer Kyle Mack koji je znao da Reda tog jutra očekuje finale. Zbunjeni Gerard se probudio, na brzinu si složio neki sendvič i krenuo na bus da bi shvatio kako je izgubio jaknu pa je u žurbi uzeo Kyleovu i izjurio iz sobe.

Takav neispavan Red je pomeo konkurenciju i osvojio zlatnu medalju. Kad je u ciljnoj ravnini vidio da je njegov konkurent odradio vožnju samo za srebro, glasno je viknuo “Holy fuck!” dok se grlio s porodicom. Osim njih, u ciljnoj ravnini mu je bilo 17 prijatelja, koji su s njim došli iz Amerike, a bili su već dobro “podmazani”.

“Oko 8:30 sati su mi poslali poruku preko Snapchata na kojoj idu na stazu s golemim zalihama piva. Bilo bi baš glupo da sam, onako, pao u sve tri vožnje, a oni me gledaju, ali ipak nisam. Odlično su se zabavljali”, rekao je Gerard, a na pitanje novinarke što bi im ovim putem poručio odogovio je:

“Hmm…Juhu? Ne znam…Uspjeli smo?”

Mladi Red postao je najmlađi američki olimpijski pobjednik od 1928. godine.

PODIJELI