PODIJELI

Piše: Nedim Selimović

Kada sam sa Azmirom Husićem radio intervju nakon što je Sloboda izborila plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu, tada kod prvog čovjeka kluba sa Tušnja emocije su bile pomješane. Bio je sretan zbog izlaska u Evropu, a sa druge strane tužan što gradske vlasti nisu potpuno podržali projekat “Zlatne karike”. Bila je to prilika da se naslov prvaka BiH slavi u Tuzli. Krajem ljeta 2016., nakon evropskih utakmica sa Beitarom i početkom nove sezone, Azmir Husić je iz revolta digao sidro u Slobodi. Mnogo toga mu se nakupilo, a kada su iz poreske uprave zaplijenili novac od karata u utakmici sa Mladosti, odlučio je podnijeti ostavku te je zajedno sa Husrefom Musemićem napustio Tušanj.

Bio je to ključan momenat za Slogu iz Simin Hana, koja je prošlog vikenda plasirala se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Husić se odlaskom iz Slobode potpuno posvetio Slogi, koja je bila zamišljena kao Slobodina filijala, u kojoj bi igrali mlađi fudbaleri koji se nisu mogli nametnuti u Slobodi. Sloga je tada imala skroman igrački kadar, ali se svejedno te sezone u nastavku prvenstva borila za ulazak u elitu. Nisu ušli zbog ogromnog bodovnog deficita nakon prvog dijela prvenstva, ali uoči ove sezone, kada su u Simin Han pojačanja stizala kao na traci, bilo je jasno da je Sloga prvi favorit za ulazak u Premijer ligu.

Nakon maratonske trke sa Zvijezdom i Olimpikom, Sloga je prva prošla kroz cilj- i to u posljednjem kolu Prve lige FBiH. No, posao je uspešno kompletiran, misija je ostvarena, Sloga je sada premijerligaš i igrat će u predstojećoj sezoni protiv Zrinjskog, Želje, Sarajeva, Slobode…

Šta može Sloga, odnosno Tuzla City, kako će se klub i zvanično zvati u premijernoj premijerligaškoj sezoni? Poznavajući Azmira Husića, neće se zadovoljiti samo igranjem u Premijer ligi niti želi imati sporednu ulogu. Koliko god Sloga bila mali klub, u Premijer ligi vjerovatno neće biti slična Krupi, Mladosti, Zvijezdi 09. Razlog? Husić ne štedi novac i navikao je dovoditi zvučna pojačanja. Pokazao je to već dolaskom Miloša Stojčeva, blizu dolaska u klub je i Adnan Šećerović, kao i Sad Husejinović.

I sada se vraćamo na “Zlatne karike” sa početka priče. Bio je to Husićev projekat sa kojim je u Slobodi želio pokoriti Bosnu i Hercegovinu. Tuzlaci su trebali postati najmoćniji premijerligaški klub, koji bi osvajao titule, igrao u Evropi. Ipak, u Slobodi to nije mogao ostvariti. Zbog nesuglasica sa gradonačelnikom Tuzle izašao je iz Slobode. Najavio je da će započeto pokušati da ostvari kroz Tuzla City te da je već kreiran trogodišnji plan.

Jedini nedostatak u cijeloj priči koju je zamislio Azmir Husić su navijači. Za razliku od Slobode, Tuzla City sada kao drugi premijerligaš iz “Grada soli”, iako ima određen broj simpatizera, nikada neće moći ujediniti grad, neće biti euforije, velikih proslava velikih pobjeda. Bez obzira na rezultate, Sloboda je ta koja je dominantno u srcima navijača…

PODIJELI