PODIJELI

Sapunica oko konkursa za prijem novih radnika u NSBiH se nastavlja. Nakon što su “pala” dva konkursa, broj kandidata za atraktivne direktorske pozicije u kući bh. fudbala se proširuje.

U nogometnim kuloarima sve se češće pominje ime Abdulaha Ibrakovića, kao jednog od “koordinatora” u NSBiH. Kampanja i lobiranje uveliko traje. “Ex” sportski direktor Sarajeva, premda ima pristojan tretman u Austriji, najradije bi se vratio kući. Tako, inače svi pričaju, oni koji čekaju na novi angažman.

Talovi(ć) najvažniji

Ibraković je, saznajemo već, pripremio teren za završni “intervju”. Ostalo je još da “obradi” Elvedina Begića, predsjednika NSBiH. Koji o svemu odlučuje.

Ibraković, navodno ima jake lobiste. Na njegovoj trenerskoj Profi licencu piše br. 1. Dakle, prvi je s tom licencom, a iza njega proslavljena trenerska imena, sadašnji i bivših selektori iz BiH i regiona. Računa i na podršku prof. Munira Talovića.

Ibraković nije jedini koji bi rado želio neku poziciju u NSBiH. Kao najveći favorit navijača, javnosti slovi Vlatko Glavaš, bivši kapiten i trener bh. reprezentacije. Koji ima sve reference, ali je, saznajemo spreman i na “nagodbu”, odnosno prihvatiti mjesto u Komitetu za posredovanje.

Darko Ljubojević je još jedan iz plejade “zaslužnih”. Izuzetan sportaš, koji je dao golemi doprinos kao dopredsjednik NSBiH u proteklom sazivu, na nogometnim je izborima, jednostavo ispao iz svih kombinacija. Jer je tako želio Mile Kovačević predsjednik FSRS i član Izvršnog odbora NSBiH. Kovačević se itekako pita kada su kadrovi iz FSRS u pitanju. Begić neće pustiti Ljubojevića niz vodu. Ako ne bude morao.

U nogometnim krugovima i Vinko Marinović, doskorašnji trofejni trener Zrinjskog nametnuo se kao jedno od rješenja, ali ne u NSBiH, već kao mogući selektor mlade reprezentacije, ukoliko Darko Nestorović odstupi.

Jedan trener uživa povjerenje sve tri “strane” BiH. Amar Osim. Kada se birao selektor A tima, Osim je imao solidne šanse, ali nije koristio Ivicu za lobiranje. Naprotiv, to mu je bio “hendikep”, pa je i sam “Švabo” pogurao Mehmeda Baždarevića. Kako je Osim bespogovorno, što je netipično za njegovu karizmu, podržavao Begića i njegov tim, moguće da mu se aktuelni predsjednik oduži. Male “privilegije” koje počasni predsjednik NSBiH uživa nešto su sasvim prirodno. Što se podrazumjeva. Premalo ako se zna koliko je Osim učinio za stabilnost Saveza i plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. I sam Osim u intervjuu “Oslobođenju” požalio se, “kako su ga počasnim izabrali da se ne bi ništa pitao”.

Još neke kadrovske rokade spremaju se u NSBiH. Daleko od očiju javnosti. Nakon izbora pripremaju se novi “igrači” za domaće i internacionalne utakmice. Moguća su promaknuća i preraspodjela radnih mjesta. Elmir Pilav, Jasmin Baković, Adi Džemidžić, Nihad Hodžić, premda generacijski nisu bliski, prekaljeni su asovi. I zadužili su predsjednika, ali i entitetske čelnike. I Mile Kovačević i Ivan Beus imaju svojih želja kada su u pitanju pozicije u administrativnom aparatu.

I dok se bh. javnost smrzava na debelim minusima, u i oko NSBiH je jako vruće. Svak za svakog lobira.

Jedino niko ne misli na mlađe selekcije. Naprimjer, kadetska i juniorska reprezentacije već u martu igraju eltni krug, ali okupljanja i prijateljskih utakmica nema. Barem za sada niko ne razmišlja o mladima. Dok je Denial Pirić bio na direktorskoj poziciji i po nekoliko mjeseci unaprijed znalo se kada su okupljanja, kada prijateljske utakmice itd… Pirija je u zasluženoj mirovini…

Zaboravili na mlade

Jedno nogometno proslavljeno ime uživa nepodijeljene simpatije bh. javnosti. Zvezdan Misimović. Miske se nedavo definitivno oprostio od aktivnog igranja. I nema više nazad na teren. Samo naprijed. Misimović je naprosto zbog svojih igračkih i ljudskih kvaliteta omiljen u bh. javnosti. Možda jedini za kojeg bi glasali svih petnaest članova Izvršnog odbora NSBiH. Njegovo “naglo” povlačenje, najbolji je signal čelnicima saveza.

Sportske.ba saznaju da čelnici NSBiH najozbiljnije razmišljaju o poziciji za Misketa. Misimović, sportski direktor, menadžer ili direktor reprezentacije, svejedno. Važno da se takva sportska i ljudska marka vrati u reprezentaciju.

U zimsku nogometnu “idilu” sjajno se uklapa (ne)raspoloženje Mehmeda Baždarevića, koji po vlastitom priznanju odbija klupske gaže, i sam nezadovoljan što, se pojedinci bave trivijalnim stvarima. Umjesto opće mobilizacije svih u savezu i reprezentacije, potenciraju se suspenzije, svađe, borbe za prevlast…

(M.S./Sportske.ba)

 

PODIJELI