PODIJELI

Elo metod zamijenit će postojeći sistem rangiranja najboljih svjetskih reprezentacija, odlučila je FIFA.

FIFA rang-lista već je dugo bila na udaru zbog nerealnih koeficijenata i mogućnosti da se sistem prevari zakazivanjem prijateljskih utakmica van zvaničnih FIFA termina.

Uveden 2006. dosadašnji sistem odgovoran je za nelogičnosti kao što su mjesto Švicarske među nosiocima za Svjetsko prvenstvo 2014. ili to što je za ovogodišnji Mundijal Poljska nosilac, a Španija nije, prenosi Sport klub.

Nerealno mala razlika u koeficijentu regiona stvorila je drugi veliki problem, jer su neke slabije rangirane evropske ekipe zakazivanjem većeg broja mečeva sa ekipama iz Okeanije i drugih znatno slabijih konfederacija uspijevale da osvoje veliki broj bodova i pomjere se na ljestvici, iako im u takmičarskim mečevima nije išlo dobro.

Pošto savezi time nisu kršili nijedno pravilo, nije ni bilo osnova za kažnjavanje, pa je FIFA morala da nešto uradi sa sistemom.

Po novom sistemu umjesto dosadašnjih mjesečnih lista promjene rejtinga bit će poznate odmah po završetku svake utakmice, čime se eliminiše mogućnost da neko većim ili manjim brojem prijateljskih mečeva manipuliše svojim skorom.

Elo podrazumijeva da zbir bodova oba tima ostaje isti, tj. da za svaki bod koji u međusobnom okršaju osvoji jedna ekipa, njen rival izgubi isto toliko.

Tačan broj bodova zavisi od nekoliko faktora, uključujući relativnu snagu. Brazil je za trijumf nad Austrijom dobio šest bodova, a Nijemci za minimalac protiv Saudijske Arabije jedan bod (poraženi timovi izgubili su isto toliko).

Elo metod osmislio je Arpad Elo, američki profesor mađarskog porijekla, prvobitno za kreiranje šahovskih ljestvica. FIDE je njegov sistem, koji je već deset godina korišten u SAD, prihvatila 1970. godine, a kasnije su se priključili i drugi sportovi.

NCAA američki fudbal je uz pomoć Elo metode dobijao učesnike boulova – završnih okršaja najboljih ekipa od 1998. do 2013, prije nego što je u NCAA uveden play-off.

FIFA je u ženskom fudbalu već ranije prešla na Elo, a sada će istu situaciju primijeniti i u muškoj konkurenciji.

Prva lista po novom sistemu bit će objavljena na kraju Mundijala u Rusiji, koji počinje u četvrtak.

(faktor.ba)

PODIJELI