PODIJELI

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman iskoristio je poznanstva u danskom rukometu i u svoj štab doveo velika pojačanja – Kaspera Hvidta i Lassea Boesena.

 – Za ove kvalifikacije dobit ćemo pojačanje na klupi u vidu Lassea Boesena, koji iza sebe ima ogromno igračko iskustvo što će pokušati prenijeti našim reprezentativcima. To je čovjek koji je osvajao titule u Danskoj i Španiji, s danskom reprezentacijom igrao velika takmičenja i osvajao medalje. Mislim da će to biti motivirajuće za naše igrače, ipak se radi o čovjeku koji je rukomet učio na terenu, a ne iz knjiga. Osim njega doći će i Kasper Hvidt, svojevremeno jedan od najboljih golmana na svijetu, koji će biti gost. Želim da nas malo posjeti i razgovara s igračima, ali naravno i prenese dio znanja našim golmanima, otkrio je veliki plan selektor Šuman.

Jedan od najboljih rukometaša u historiji BiH rukometno je ime izgradio u Koldingu i tamo se sprijateljio s brojnim svjetskim legendama. A Boesen i Hvidt svakako spadaju u to društvo. Boesen je s Danskom osvojio europsko zlato te svjetsko srebro i bronzu, a igrao je u Koldingu, Portland San Antoniju, Lemgu i Flensburgu. Kasper Hvidt, pak, spada u red najboljih golmana u historiji, između ostalog branio je u Barceloni, Ademar Leonu, Portland San Antoniju… S reprezentacijom je osvojio svjetsku bronzu, evropsko zlato i tri bronze.

Naša reprezentacija nalazi se u kvalifikacionoj grupi sa Češkom, Bjelorusijom i Finskom, a na EP će proći dvije najbolje reprezentacije iz svake grupe te četiri najbolje trećeplasirane.

– Ovo je velika prilika generacije da prvi put ode na Europsko prvenstvo. Tu je puno igrača koji su godinama u reprezentaciji i bilo bi sjajno da karijeru okrune odlaskom na Euro. I oni su sami svjesni te prilike. Protivnici u grupi nisu atraktivni, ali su neugodni, tako da se ne smijemo zavaravati da će biti lako. No, zato sam i pozvao Boesena u stručni štab, jer je on promijenio više rukometnih kultura. Igrao je u Danskoj, Španiji i Njemačkoj na najvišem nivou. Probao je sve, radio je i kao trener i kao sportski direktor. Mislim da nam može dosta doprinijeti. Važno mi je i da se Hvidt pojavi jer je on rukometna veličina, rekao je Šuman.

PODIJELI