PODIJELI

PIŠE: Mladen BOŠNJAK

Nije problem što jedan anonimni, nižerazredni – k tomu primitivni – nogometaš slavi genocid, klanje, silovanje, i sve što uz to ide, niti je problem što jedan reprezentativac tetovira notorne budalaštine po sebi, nego je problem u onima koji s njima potpisuju ugovore i koji ih pozivaju pod državnu zastavu. Jer, da igdje drugo može naganjati krpenjaču Dejan Popović nebi igrao u Gradačcu, niti bi Ognjen Vranješ nastupao za Bosnu i Hercegovinu kad bi ga pozvali u, recimo, Armeniju, Tadžikistan, ili Farske otoke.

Problem je što to u ovoj zemlji svatko normalan zna, a velika većina se pretvara da stvari ne stoje tako katastrofalno, ističući kako je sport iznad politike, iznad primitivizma, iznad zvjerskih poriva u ljudima. A, nije! Baš suprotno, sport je idealan poligon za isticanje najnižih i najmračnijih strasti, sportska borilišta oduvijek su bila bastioni podrške zlikovcima, lopovima, smutljivcima…

Taj Popović, nekim čudom kapetan Zvijezde iz Gradačca, ne smije više nastupati nigdje osim u matičnom brlogu gdje je vjerojatno i pokupio spoznaju da je mržnja prema drugom i drugačijem mjera rodoljublja. A bosanskohercegovački klubovi kad dovode „pojačanja“ trebaju biti oprezni, a ne kupiti sve što slučajno naiđe pored stadiona. Zbog Popovića i sličnih popovića na našim igralištima nema gledatelja, nema užitka, nema kvaliteta… Tek bijedni mediokriteti zadojeni zlom!

Nebi valjalo da se ispad rečenog Popovića svede pod „pojedinačni čin“ niti pod „izolirani slučaj“.
Političke provokacije i zaluđenost ratnim zločincima čvrsto su pravilo koje se veoma teško može promijeniti ili iskorijeniti. Nažalost, to je naša stvarnost. Neraskidiva isprepletenost sporta i politike, i to onog mračnog i prljavog dijela politike, još će dugo pratiti ligaška natjecanja u Bosni i Hercegovini. Stoga preporuka klubovima: Ne uzimajte, ne angažirajte ispodprosječne sportaše, mizerne karaktere, nikakve ljude, i velike, ogromne mješine, prenapuhane zlom, mržnjom i primitivizmom.

Sport i sportaši su nešto sasvim, sasvim drugo!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.

PODIJELI