PODIJELI

Srpski štoper i bivši igrač Sarajeva Ivan Tatomirović (29) preselio se iz RoPS Rovanijemija u Marijehamn. Naizgled uobičajen transfer u finskoj Vejikaus liga (Super liga) ligi, ali…

– Riječ je o ipak velikoj promjeni – priča Tatomirović, svojevremeno najbolji igrač, kapiten i ljubimac navijača FK Sarajevo.

– Najprije, porodica se preselila sa krajnjeg sjevera Finske, iz zemlje Deda Mraza, na jugozapad. Marijehamn je na Olandskim ostrvima koja su po mnogo čemu specifična.

Iako je od 2016. u Finskoj (najpre HJK) momak iz Smederevske Palanke pod stare dane morao je da uči novi jezik?!

– Marijehamn je sjedište, jedini grad i najveće naselje autonomnog okruga Olandska ostrva. Od glavnog grada države, Helsinkija, udaljen je 325 km zapadno. Glavni grad Švedske Stokholm je bliži 160 km istočno. Grad je oduvijek bio pretežno naseljen Šveđanima. Tokom 20. veka došao je i manji broj Finaca s kopna. Poslednjih decenija, s većim doseljavanjem u Finsku, stanovništvo grada je postalo šarenolikije. – kazao je Tatomirović.

Po posljednjim podacima preovlađuju Šveđani (87,7%), prisutni su u malom broju Finci (5,8%). Švedski jezik je jedini zvanični na ostrvlju.

– U klubu pričamo finski, koji sam solidno savladao, ali u gradu se pretežno koristi švedski na koji se privikavam. Marijehamn je ostrvski grad u pravom smislu te riječi. Grad se razvio usred Baltičkog mora. Nalazi se u jugozapadnom delu arhipelaga, na omanjem poluostrvu, pa je živopisno gradsko područje sa tri strane oivičeno morem. Klima nam baš prija posle krajnjeg severa na kome smo boravili – zaključio je Tatomirović.

Ivan je s Marijehamnom potpisao dvogodišnji ugovor s opcijom produženja saradnje na još jednu sezonu. Karijeru je počeo u mlađim kategorijama Crvene zvezde, igrao je za Srem, a 2012. godine je prešao u Sarajevo. Sa timom sa Koševa osvojio je Kup BiH i Premijer ligu.

– Ivan je jedan od najboljih defanzivaca u ligi, verujemo da će se uklopiti u naš tim. Iskusan je, igrao je u Srbiji i BiH – rekao je portparol finskog člana elite u kome je Srbin odmah ponieo kapitensku traku što govori o poverenju koje u njega ima rukovodstvo i trener Peter Lundberg.
IFK Marijehamn je 2016.uspeo da osvoji titulu, a prošlu sezonu završio je na petom mestu.

PODIJELI